fbpx

Jó árak, rekord termés: nagy lendületben az európai szója

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 03.

Nagy üzletet csinálhatnak a gazdák: nemcsak rekord termés jön Európában a szója-termőterületeken, de az árak is szépen mennek felfelé.

A mindenkori legmagasabb termés jön

Európában az elmúlt 5 év átlagát is meghaladó, rekordév várható a szójatermés mennyisége szempontjából. A Donau Soja (DS) becslése szerint az európai betakarított szójamennyiség várhatóan meghaladja a 11,5 millió tonnát. Ha így lesz, az 16%-os növekedést jelentene a 2022-es évhez képest (ami szűk 10 millió tonna volt). A legnagyobb növekedés a betakarított mennyiségben 2023-ban az EU-27-ek területén várható, mind abszolút, mind százalékos mértékben. Az EU-tagországok 1,1 millió hektáron vetették ezt a fehérjenövényt, és mindenütt ígéretes a helyzetkép a betakarítás előtt. Ausztria 15%, Németország 6% százalékos hozamnövekedést vár idén, Olaszországban, Romániában és Magyarországon szintén komoly növekedéssel kalkulálnak. A DS szerint az EU-27-ek területén a mindenkori legmagasabb, 3 millió tonnás aratási eredmény várható, ami elképesztő: majdnem 34 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

szója

Rossz időben is jól terem, gyenge piacon is elkél

Ebben persze a kedvező időjárás is benne van: a sok csapadék és a sok napsütés nyilván sokat javított a tavalyihoz képest. Ám az eredmények ettől függetlenül is megerősítik azt a tényt, hogy a szója kevésbé kitett az időjárási a piaci viszontagságoknak is, mint például a kukorica. (A tengeri átlaghozama tavaly például több mint 50 százalékos esett vissza az ötéves átlaghoz képest, míg a szója csak 24 százalékot.) Ez a morfológiai, élettani jellemzőkön túl a növény logisztikai vonásaival is magyarázható: a stabilabb termeszthetőség és kisebb inputanyagigény mellett kisebb szállítási, szárítási költségek terhelik.

Ugyanakkor a piaca több mint biztos, miután Európa még a javuló hozamokkal sem képes önellátásra ebből a fontos fehérjenövényből. A kontinens szójaigénye éves szinten durván 30 millió tonna. Vagyis még az idei szép termés sem tud többet kielégíteni, mint az igények bő harmadát – a többit importálni kell, ami nem annyira vonzó: az amerikai szóják jellemzően GMO-s termények.

A szójabab-kibocsátás alakulása az utóbbi 10 évben (millió tonnában; forrás: Donau Soja)

Elmozdulás az árakban

Ezért aztán a GMO-mentes európai szója ára ugyancsak pozitív irányba tart. Noha az utóbbi hónapokban történelmi mélypontra esett vissza (az USA-beli és Dél-Amerika GMO-shoz képest), most eljött az idő a fordulatra – véli Matthias Krön, a DS elnöke. Az EU szójabab ára ugyanis a bolognai árutőzsdén 493€-ra nőtt tonnánként július végére, ami 6 százalékkal több, mint egy hónapja. A magas fehérjetartalmú, GMO-mentes szójalisztet 30-35 euróval magasabb tonnánkénti áron kínálták Észak-Németországban augusztus közepén. A GMO-mentes szójalisztek felára az EU-ban viszonylag stabilan tartja a történelmi mélypontot az utóbbi hónapokban. Az utóbbi fél évben a GMO-mentes felár nyomás alatt volt, elsősorban a 2022/2023-as piaci időszak alatt Brazíliából és Ukrajnából érkező GMO-mentes import és a GMO-mentes szójaliszt iránti alacsony EU-s igény miatt. Ám a tavalyi termésből származó EU-s GMO-mentes szójaliszttartalékok hamarosan kimerülnek. A készletek addig fogják csak fedezni az eladásokat, amíg nincs az új termés. Októbertől pedig sokkal több eladó termény lesz a piacon Európában, az ellátottság magas, és egyelőre nincs nagy kereslet a feldolgozott szójatermékekre.