Agrárkamarai elnök: nagy az érdeklődés a földbizottságok iránt

Agrárkamarai elnök: nagy az érdeklődés a földbizottságok irántSzekszárd, 2014. január 21., kedd (MTI) – Jelentős az érdeklődés vidéken a földbizottságok megalakítása iránt, bár az ezzel kapcsolatos rendelet még nem született meg – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden Szekszárdon tartott kamarai fórumon.

Győrffy Balázs hozzátette: a földtörvény szerint a termőföld adásvételét jóváhagyó bizottság megválasztását a jegyző bonyolítja le, és van, ahol már most követelik a testület megalakítását.

Utalt arra, hogy ha a földbizottság nem alakul meg, vagy nem képes ellátni feladatát, akkor a NAK területi szerve veszi át a szerepét. A termőföldvásárlást ebben az esetben a NAK megyei elnöksége hagyhatja jóvá, Győrffy Balázs szerint azonban célszerű a megyei elnökségnek kikérniük a települési agrárgazdasági bizottságok véleményét.

Az elnök jelezte: a kamara valószínűleg kötelezővé teszi ezt.

A NAK elnöke megjegyezte: nem zárja ki semmi, hogy a települési agrárgazdasági bizottság tagja egyben a földbizottság tagja is legyen. Kistelepüléseken nem feltétlenül van annyi köztiszteletben álló gazdálkodó, hogy a két bizottságot különböző tagokkal töltsék fel, így sok helyen lesznek átfedések – mondta.

Győrffy Balázs szólt arról is, hogy tavalyi ígéretüknek megfelelően felülvizsgálják a kamarai tagdíj összegét, ezt azonban a 2013-as év zárása után teszik meg. Mint mondta, javasolták, hogy az idei tagdíj megfizetésének határidejét május 15-ig tolják ki.

MTI 2014. január 21.

agrárkamara földbizottság növénytermesztés