fbpx

Agrárminiszter: Négy vírus árnyékában élünk! (videó)

Írta: Kristóf Imre - 2020 április 28.

Az emberi életre nagy veszélyt jelentő koronavírus mellett az agráriumban nagyon nagy gazdasági károkat okoz a madárinfluenza, a sertéspestis elleni védekezés is komoly erőfeszítéseket igényel, és megjelent egy „4. vírus” is: vagyis a félelem, a pánik, amely legalább ugyan olyan negatívan befolyásolja az életünket, mint a másik három – mondta Nagy István agrárminiszter az Agrárágazatnak adott exkluzív interjújában.

Az agrártárca vezetője ismertette azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyeket a járvány okozta károk mérséklésére vezettek be. Ilyen a hitel-visszafizetési moratórium, amelynek célja, hogy a gazdák ennek terhe alól az átmeneti időszakban felszabaduljanak. Másfelől az Agrár Széchenyi kártya keretösszegét 100 millió Ft-ról a duplájára emelték, hogy készpénzhez juthassanak a gazdák, és ezt sem kamat sem kezelési költség nem terheli.

Nagy István elmondta, hogy a kormány már elfogadta azt a programcsomagot, amely mintegy 25 milliárd Ft-os azonnali támogatást nyújt a bajba került kis- és közepes vállalkozások számára, 100 ezer euróig az elsődleges mezőgazdasági vállalkozókat, a halászattal kapcsolatos vállalkozásokat pedig 120 ezer eurós nagyságrenddel segítik. (Tekintse meg videónkat is!)