fbpx

Aktualitások a Pannon-Mag-Agrár Kft. háza tájáról

Írta: - 2017 május 10.

Az idei 2017-es év mondhatni feszített tempóban indult a Pannon-Mag-Agrár Kft-nél.

Az őszi vetések egy jó részénél jelentkezett felfagyás és ami igazán gondot okozott, az a kifagyás (szigetelő hóréteg hiánya). Ennek következménye „tűzoltó jelleggel” az volt, hogy a gazdák tavaszi kultúrákkal pótolták a kieső őszi vetésű növények helyét. Cégünk felkészülten fogadta a termelőket és a nagy megrendelések ellenére is szinte zökkenőmentes és gyors volt a kiszolgálás.

Tavaszi vetésűek között főnövényként, illetve keveréktakarmánynak vetve (szilázs/szenázs) tavaszi árpánk: XANADU, tavaszi búzánk: KADRILJ, tavaszi zabunk: SCORPION mellett, nagy nemesítő-házak napraforgó és kukorica hibridjeit is nagyobb mennyiségben értékesítettük az előző évihez mérten. Ezen túlmenően tavaszi borsónk: a SALAMANCA is elfogyott. Szójavetésekre is felkészülve, frissen kezelt (Rhizobium baktériummal oltott) szójafajtáink ES SENATOR, ES MENTOR, GALINA, SPONSOR és NS MERCURY is elérhetőek.

Az AKG-programban résztvevő termelők is összességében rengeteg lucernát (GEA, PLATO), illetve tavaszi bükkönyt (BETA 11) és kétféle ZÖLDUGAR-KEVERÉKEINKET vetettek. Továbbá nagyfokú érdeklődés mutatkozik MÉHLEGELŐ keverékeinkre is, melyet szegélyvetésként alkalmaznak rengetegen. Prémium minőségű fűkeverékeinkre (KASZÁLÓ, LEGELŐ, PÁZSIT, MULCS, VADLEGELŐ) is több tonna megrendelés érkezett ez év tavaszán elsősorban- állattenyésztő gazdaságoktól és az AKG-ban résztvevőktől.

Vetőmag-előállító területeink (HOMOKI ZAB, MUSTÁR, FACÉLIA, OLAJRETEK, LUCERNA, tavaszi KALÁSZOSOK, SZÓJA, tavaszi takarmány BORSÓ) is néhány ezer hektárral bővültek idén is, mind saját, mind pedig a céltermeltetés esetében is. Ez utóbbi fajok bio-termeltetésben idén is még nagyobb helyt kaptak. Termelőinkkel az idei évet – a környezeti tényezőket leszámítva – jól indítottuk. A cég vezetősége bízik abban, hogy az év többi felében is sikeres lesz az együttműködés, mind a növényvédelemben, mind pedig a közelgő másodvetések terén is.

Ökológiai jelentőségű másodvetésű kultúrák (ZÖLDTRÁGYA keverékek) magkeverékei is májusra fordulva elérhetővé válnak. Készülve a megrendelések koraiságára és volumenére, már lassan fémzárolás alá kerülnek az első tételek. Keverékeink közül az alábbiak lesznek zsákos/big-bag-es formában kiszerelve:

I. Nagy zöldtömeget adó

70% Fehér mustár, 30% Olajretek

II. Kártevőmentes (semleges)

10% Facélia

30% Bíborhere

60% Pohánka (hajdina)

III. Költséghatékony

70% Zöld rozs, 30% Fehér mustár

IV. Egyedi magkeverékek

(pl. szikes vagy arid körülményekhez igazítva)

– Mungo (négermag), sziki kender, csillagfürt stb.

Szaktanács érdekében keressék bátran Önök is kollégáinkat, akik szívesen segítenek, mind a termeltetés, mind pedig a növényvédelmi kérdések tekintetében. Továbbá látogassanak el honlapunkra is – www.pannonmag.hu – ahol sok szakmai anyagot találhatnak, ahogy Facebook-oldalunkon is nap mint nap aktuális témákkal/hírekkel igyekszünk ellátni önöket.

Szűcs Ádám
Pannon-Mag-Agrár Kft., Mosonmagyaróvár, +36 30 529 4471