fbpx

Hajdúságban dolgozik az első magyarországi CASE IH Optum traktor

Írta: - 2017 május 11.

Berettyóújfalura került az első itthon munkába állt CASE IH Optum CVX traktor. A 300 lóerő teljesítményű traktor 2017-ben az Év Traktora lett Európában, melyet az egyedülálló és egyben kiváló teljesítményével és súlyozásával nyert el. Ez volt az a tényező, ami miatt ifj. Kovács Zsigmond berettyóújfalui gazdálkodó a beszerzése mellett döntött.

A Kovács-család 1994 óta gazdálkodik, Zsigmond 2002 óta foglalkozik növénytermesztéssel. 300 hektár saját területet művel, és ugyanennyi bérmunkát vállal. A hagyományos kalászos gabonák, kukorica és napraforgó mellé az utóbbi években került be a repce és az olajretek, illetve a vetőmagcélú növénytermesztés is egyre nagyobb szerepet kapott a gazdaságban.

Ezeket a feladatokat egy CASE IH Maxxum 115 traktor és egy CASE IH Puma 165 traktor látta el. A Puma cseréje időszerű lett, így került a helyére a CASE IH Optum 300CVX traktor, melyet a gazdaság vezérgépeként használnak. – Kipróbálásra kaptuk meg az Optum traktort az AGROBÉKÉS-től, ami szerelem volt első látásra. Az 5 késes lazítót a kötött talajokon is igen jól vitte. Univerzális traktort kerestünk, mert a Pumát a kötött talajokhoz kicsinek találtuk, a Magnumot azonban nagynak. Az Optummal megoldjuk a keményebb talajművelési feladatokat, de bálázót is tudunk vele húzni vagy pótkocsit is vontathatunk vele – magyarázta Kovács Zsigmond.

A két traktor mellett egy CASE IH Axial Flow 6140-es egy rotoros kombájn is szolgál a Kovács-gazdaságban tavaly óta. Zsigmond egy AGROBÉKÉS-rendezvényen ismerkedett meg közelebbről az egyrotoros technológia előnyeivel, melyek közül a kiváló szemminőség és a kedvező csírázási arány a vetőmagcélú termesztés miatt számukra is nagyon fontos volt. – Több konkurens kombájnt is megnéztem, de az egyrotoros rendszernek nagyon megfogott az egyszerűsége. Nincs túlbonyolítva, és eddig ez igazolta is magát, mert még nem kellett hozzányúlni. Elégedett vagyok a szemminőséggel, még az olajretek betakarítását is megbízhatóan megoldom vele – mondta el Zsigmond. A kombájn és az Optum traktor már a 2,5 cm-es pontosságot biztosító AGROBÉKÉS RTK-val dolgozik.

Piacvezető technológiákra és a mögöttük álló megbízható vevőszolgálati rendszerre mindenképpen szükség van a Kovács-gazdaságban, hiszen a jövőben művelt területeik bővítését tervezik, és szeretnének még nagyobb arányban foglalkozni a vetőmag-előállítással. Hamarosan a Maxxum traktor cseréje is aktuális lesz, ennek az utódja már biztosan az új CASE IH Maxxum lesz, melyet Zsigmond a CASE IH ausztriai gyárában tett látogatáson már ki is szemelt…

www.agrobekes.hu