Alanyinnováció a Holland Almánál

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 13.

A gyökér és gyökérnyak rothadást előidéző Fitoftóra az utóbbi fél évtizedben egyre komolyabb problémát jelent az almatermesztőknek szerte Európában, minden olyan termesztési körzetben, ahol a veszélyeztetett MM106-os alanyok elterjedtek. Nyugaton ez kisebb jelentőségű gond, mert az ott általánosan használt M9-es alanyok pedig nem fogékonyak e betegségre. A hazai almatermesztés több mint fele viszont a fitoftórára érzékeny MM106-os alanyokra épül. Potenciálisan tehát a termőterületünk fele veszélyeztetett!

Az újratelepítéseknél (alma után alma) a probléma a talajuntsággal együtt hatványozottan és szinte minden termelőnél jelentkezik. Már idehaza is tapasztalhatjuk, hogy a föld egyre kevésbé forgalomképes. Nehezebb a hosszútávú bérlet, még nehezebb az adás-vétel és a termőföld árak is folyamatosan emelkednek. Az ültetvénynek való, megfelelően jó minőségű területek biztosítása ezért egyre nehezebb. Sok termelő kényszerül arra, hogy korszerűbb alany és fajtaösszetételű gyümölcsösét a régi almás helyén telepítse újra. Minden igyekezet, – talajfertőtlenítés, pihentetés-zöldtrágyázás – ellenére tudjuk, hogy az újratelepített ültetvényben a talajuntság kisebb-nagyobb mértékben jelentkezik és vele egyre több területen tűnik fel a fitoftóra.

Sokan nem tudják de létezik megoldás! Az MM106-osnak megjelent egy új klónja az “MM106T9/a”, (röviden T9a, vagy egyszerűen: rezisztens 106-os) mely a hagyományos MM106-ossal szemben nagy mértékű toleranciát mutat a fitoftórával szemben. Újratelepítéseknél megrendelés előtt kérje a faiskolától a tanúsítványt, hogy az eladásra felkínált oltványok alanya “sima” MM106-os, vagy már az új ellenállóbb “MM106T9a”.

Az új – fitoftóra toleráns – klón azonban nem csak az újratelepítéseknél, hanem a szűz területen történő ültetvénylétesítésnél is előnyt jelent, ugyanakkor nem biztos, hogy nagyobb anyagi ráfordítást igényel.

A Holland Alma 106-os szaporításának zöme az országban egyedülállóan már az új alanyfajtán alapszik!

Az oltványok a polifág fitoftórával bárhol fertőződhetnek, hiszen a kórokozó sok tápnövényes és mindenhol jelen van. A fák pusztulását okozó erőteljes fertőzés csak abban az esetben jelentkezik, ha a kórokozó feldúsult mennyiségben van jelen. Ezért jelentkezik sokszor az újratelepítések esetében, illetve az olyan faiskolák szaporítóanyagában, akik nem tudják betartani a faiskolai vetésforgót és évről-évre, akár évtizedeken keresztül ugyanazokon a táblákon végzik a szaporításokat.

Mi a Holland Almánál mindent megtettünk azért, hogy a fitoftóra Önnek ne jelentsen problémát. Kizárólag MM106T9a alanyon szaporítunk (azaz rezisztens 106-oson), 80 ha új, szűz faiskolai területünkön egy évtizedre biztosított a faiskolai vetésforgó betartása. Emellett pedig új, bázis szaporítási fokú alanytermő törzsültetvényt hoztunk létre.

Az MM106/T9a mellett más alanyfajták is megjelennek kínálatunkban. Néhány fajta már ősztől elérhető az M9-es növekedési erélyével, de annál nagyobb fagyállósággal és jobb színeződéssel bíró B9-es alanyon. De ezen kívül a hazai szaporításban egyedülállóként nálunk kaphatók a középerős növekedési csoportból az M25, B118-os kombinációk.

Valamint újra szaporításba vontuk az MM111-es vegetatív alanyt, amely szintén fitoftora rezisztens és kiváló a szárazságtűrő képessége. Kitűnően rögzíti a fát, növekedési erélye a MM106-os-tól néhány százalékkal erősebb. Jó megoldás lehet, fitoftórával fertőzött, vagy száraz homokos területeken is.

Mielőtt vásárol, mérlegeljen! Kockáztat, vagy biztosra megy? MM106T9a “az ellenálló százhatos” kizárólag a Holland Almánál! Nem elég, ha a fajta rezisztens! Legyen az alany is az!

Érdeklődjön képviselőinknél!

Holland Alma Kft.