fbpx

Állománykezelés, de hogyan?

Írta: - 2018 március 23.

A tavaszi állománykezelés több szempontból elengedhetetlen. Egyrészt a növényeink igénylik a tápanyag-utánpótlást, másrészt a növényvédelmet is csak így tudjuk megoldani. Az állomány kezelésével tudunk kijuttatni gombaölő szereket, rovarölő szereket és bármilyen stimulánst is. Persze nem mindegy, hogy hogyan, és az sem, hogy mit. Sok esetben a tavaszi állománypermetezés nem korlátozódik csak és kizárólag a szántóföldre. Ugyanúgy érvényes a gyümölcstermesztés során vagy a zöldségtermesztésben és persze a dísznövénykertészetben is.

Ősi mesterség, ősrégi igény

A kertépítés, gyepgazdálkodás az emberiség egyik legszebb és legősibb mestersége. A kertépítő feladata, hogy megálmodja és megteremtse azt a kertet, melyben megpihenhetünk, kikapcsolódhatunk. A kertépítés, gyeptelepítés összetett feladat, ahhoz azonban, hogy a virágok mindig szirmaikat bontsák, a fák szépen megnyírt lombkoronával csalogassák az embereket, és a füves részek arra csábítsanak, hogy kint töltsük a szabadidőnket, nagyon sok idő, energia és pénz szükséges. Vagy egy új szemlélet.

Az emberek nagy részének vele születte igénye a kert. A kertek, parkok és füves területek rendben tartása azonban nem merül ki a kiültetett növények gondozásában vagy cserélésében, hiszen ide tartozik az ősszel lehullott levelek összegyűjtése és kezelése is. A zöldterületek, illetve a virágos kis parkok sokszor csak különböző nagyon drága és mesterséges tápoldatok, kemikáliák hatására képesek azt a látványt nyújtani, amit az emberek elvárnak tőlük. Mindeközben persze az is egy kritérium lenne, hogy a szép kert vagy park az egészséget szolgálja és ne fordítva. Ma a legtöbbször azt a megoldást választják, hogy nem kezelik azokat.

A megoldás: mikroorganizmusok

De vajon van-e olyan megoldás, amely környezetkímélő és költséghatékony módon segítene ezen a problémán? Van-e olyan technológia, ami segít a növényeknek, a gyepeknek jobb ellenállóságot, egészségesebb fejlődést biztosítani, amivel hosszantartó eredményt lehetne elérni? Igen van! A komplex mikrobiológiai készítmények mindezen kérdésekre képesek megoldást kínálni. A technológiába állításuk egyszerű, áruk kedvező és hatékonyságuk bizonyított. A technológia lényege, hogy a legkülönbözőbb mikroorganizmus-törzseket (baktériumokat és gombákat vegyesen) juttatjuk ki az adott környezetbe, ahol azok irányítottan elvégzik a feladatukat. A legkülönbözőbb területen képesek hatni, legyen az a növény tápanyaggal való folyamatos ellátása, a füvek, gyepek növekedésének elősegítése, regeneráló képességének erősödése, vagy épp a lebontás, komposztálás.

A növény dolga csupán a bontakozás

A mikroorganizmusok tápanyag-gazdálkodásban betöltött szerepe már évtizedek óta bizonyított a szántóföldi kultúráknál. A növények legalapvetőbb működése minden fajnál megegyezik, azaz a fotoszintézis és a tápanyagok szervezetükbe való beépítése. A mikroorganizmusok segítenek abban, hogy mindig minden típusú tápelem (mikro- és makro- egyaránt) rendelkezésére álljon a növények számára. A mikrobáknak a tápelemek körfolyamataiban betöltött szerepükön kívül még egy nagyon nagy jelentőséggel bírnak.

A saját anyagcsere-folyamataik révén hormonokat, vitaminokat, enzimeket szintetizálnak, amelyeket kultúr- és dísznövényeink egyből fel tudnak venni, és nem kell az előállításukra külön energiát fordítaniuk. Ez mit jelent? Azt jelenti, hogy növényeinknek nincs más dolguk, mint a színpompás virágszirmokat bontani, vagy hogy a pázsitfélék még zöldebb még dúsabb állományt növesszenek, fák esetében még erőteljesebben növekedni és még egészségesebb pompásabb lombkoronát létrehozni vagy maximális terméshozamra törekedni.

Komposzt és szén körforgás

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha még nagyobb lesz a lombkorona, még intenzívebb a fűnövekedés, akkor még nagyobb lesz a zöldhulladék is, vagy akár a gyökér- és szármaradványok is? Igen, de nem szabad elfelejteni a komposztálás, tarlókezelés jelentőségét és tökéletes egyszerűségét. Ezzel a technológiával a komposztálás és a tarlókezelés egy látványosan gyors és ideális megoldás a növényi maradvány (zöldhulladék) kezelésére és újra felhasználására.Amennyiben a zöldhulladékból komposztot készítünk, és visszajuttatjuk azt, elősegítjük a természetes humuszképződést a talajban. A lehullott falevelekben azok az anyagok találhatóak meg, amiket a fa abban az évben felvett a talajból és beépített a saját szervezetébe, ugyanúgy a fűnyesedékkel. Ezeknek a visszapótlása elengedhetetlen, és sokkal jobb megoldás, mint a költséges szintetikus szerek alkalmazása.

A tarló bontása ősszel, a nagyobb gyökér- és szármaradványokat hagyó kultúrák után ma már elengedhetetlen. Napjainkban mindenki előtt egyértelmű és világos, hogy a tarló bontása nélkül a területet aligha lehet a következő vegetáció során gazdaságosan, hatékonyan művelni. És ezt még a gépeink is megköszönik. A tarló bontása során nem más történik, mint magának a szénnek a körforgása. Ismeretes, hogy a növény fotoszintézise során a teste felépítéséhez szükséges anyagokat hozza létre, miközben széndioxidot (CO2) köt meg és oxigént (O2) bocsát ki. Az így létrehozott vegyület a glükóz (C6H12O6).

A tarlón maradt növény és szármaradványok irányított mikrobiológiai lebontása is egy ilyen folyamatot indít be és végez el a talajban. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben és belátható időn belül, ha komplex mikrobiológiai készítményt használunk, azaz olyan talajoltóanyagot, amely tartalmaz baktérium- és gombatörzseket egyaránt, aerob és anaerob szervezeteket, valamint arra is fel van készülve, hogy különböző környezeti hatások ne okozzanak végzetes stresszt, és a talajba kijuttatva az adott körülmények között is tudjanak szaporodni. Ilyen lehet például az adaptív fermentációs technológiával létrehozott mikrobiológiai készítmény.

Komoly előny várható, de fontos a körültekintés

Az ajánlott mikrobiológiai készítmények egyik legnagyobb előnye más egyéb olyan készítményekkel szemben, amelyek képesek a tápanyag utánpótlásra vagy a fent említett pozitív hatások bármelyikére, hogy ezek a készítmények sok esetben bio-engedéllyel rendelkeznek. Ez a mikrobiológiai készítmény sem emberre, sem állatra nem veszélyes, nem tartalmaz toxikus anyagokat, csak természetes összetevőkből áll, azaz gyakorlatilag nem veszélyes. Emellett biológiai növényvédelem alakul ki, azaz a növény saját immunrendszere erősödik meg a fokozódó elicitor-hatás révén.

Viszont az állománykezelés során nem mindegy, hogy mit és hogyan juttatunk ki. Sok esetben a mikrobiológiai készítmények egymással nem keverhetőek. Fungicid és baktericid szerekkel értelemszerűen nem vegyíthetők, és, ami talán a legfontosabb: kizárólag baktériumot tartalmazó készítményt az UV-érzékenység miatt nem lehet állományra permetezni. Viszont a legegyszerűbb háti permetezőtől kezdve a legmodernebb több száz literes kapacitású, nagy mezőgazdasági permetezőig minden típussal kijuttatható. Bizonyos készítmények esetében csak a műszaki felszereltség szabhat határt a kijuttatásnak, egyénileg állítható be a töménység, a hozzáadott víz mennyisége. Így be lehet állítani, hogy gazdaságos maradjon a kijuttatás, tekintve, hogy saját feladatainkhoz igazíthatjuk a permetezést. Kertészeti kultúrák esetében például kombinálható a rovarírtással, rózsa esetében a tetű irtásával, de ugyanez igaz a szántóföldi kultúrákra is. A kukorica gyomirtása minden téren ideális a kijuttatáshoz. További előny, hogy a kultúrnövényünk egy kis extrához jut ebben a vegetációs periódusában vitaminok, hormonok által.

Emlékeznek az alapkérdésemre? Van-e olyan technológia, ami segít a növényeknek, a gyepeknek jobb ellenállóságot, egészségesebb fejlődést biztosítani, amivel hosszantartó eredményt lehetne elérni? Most már Önök is tudják, igen van!

Magyar Nikolett