fbpx

AMAZONE-bemutató Németországban

Írta: Fodor Mihály - 2019 augusztus 05.

Újdonságok a gyakorlatban

Az AMAZONE hazai leányvállalata a közelmúltban közel negyven hazai termelőnek szervezett tanulmányutat Németországba, az anyacég lipcsei gyáregységébe. A szakmai előadásokkal, gyárlátogatással is színesített programból cikkünkben mi két fontos gép bemutatása mellett döntöttünk.


Az UX-tartály kialakítása és az AMAZONE szórókeret alacsony súlypontot és nagyon kompakt szállítási méreteket biztosít

UX 01 Super vontatott szántóföldi permetezőgép

Alapkivitelben minden gépnek teljesen beburkolt alváza van, amelyen a gép alatt lévő növényzet könnyen átcsúszik, így hatékony védelmet kap a károsodások ellen.

Az UX-01 Super terméktípusok legfeltűnőbb jellemzői az új, szürke burkolatok elöl, a gép bal és jobb oldalán. A bal oldalon, a burkolat alatt található a SmartCenter a keverőtartállyal és a komplett kezelőszerelvénnyel, valamint a szívásos és nyomásos feltöltés töltőcsatlakozói és 2 porzáró lerakórekesz. A jobb oldali burkolat alatt egy nagy, 240 l-es porzáró, lezárható rekesz van kivehető középső polccal. A magasra felnyitható fedelek révén a gép problémamentesen feltölthető és kezelhető. Az opcionálisan rendelhető LED-világítás, amely a felhajtható burkolatok alatt helyezkedik el, sötétben optimálisan megvilágítja mindkét oldalon a munkaterületet és a keverőtartályt.

Valamennyi vonórúd – legyen kormányzott vagy merev, felső vagy alsó felfüggesztésű – rendelkezik vonórúd-csillapítással, amely az UX lényeges konstrukciós jellemzője. A gépváz és a vonórúd közötti lengések csillapítása a szórókeret kímélését és a traktor billegő mozgásainak csökkentését eredményezik. A 40 vagy 50 mm (az 50 mm-es opcióként elfordítható) átmérőjű vonószemek vagy a modern K 80 vonóhorog minden típusú traktorhoz alkalmazható.

Az akár 50 km/h engedélyezett sebességnek és az opcióként rendelhető ALB-nek köszönhetően az UX kiválóan alkalmas a közúti közlekedésre. Az akár 520/85 R46 (2,05 m átmérő) méretű abroncsok nagy felfekvési felülettel rendelkeznek, ami alacsony talajnyomást eredményez. A fix tengelyek nyomtávja 1,50 és 2,25 m között választható. A kerekek megfordításával két nyomtáv is megvalósítható. A legnagyobb variálhatóságot az új, 1,50 és 2,25 m között fokozatmentesen állítható állítótengely (UX 3200/UX 4200) biztosítja. Az UX-tartály kialakítása és az AMAZONE szórókeret alacsony súlypontot és nagyon kompakt szállítási méreteket biztosít. A szórókeretet a paralelogramma felfüggesztés a kerekek mögött kis távolságra vezeti.

Az új UX 01 Super Comfort csomagja a Twin-Terminal 3.0-val a kezelőszerelvényen alapfelszereltségként tartalmaz egy automatikus betöltésleállítást a szívásos feltöltéshez. Opcionálisan a nyomásos feltöltéshez is létezik ilyen. Alkalmazás közben a keverőszerkezet vezérlése a tartály töltöttségi szintjétől függően vezérli a keverési teljesítményt. Csökkenő töltöttségi szint esetén automatikusan csökken a keverési teljesítmény a teljes lekapcsolásig, hogy megakadályozza a habképződést alacsony töltöttség mellett.

Ezen túlmenően a keverőszerkezet automatikus szabályozása a keverőszerkezet autodinamikus vezérlését teszi lehetővé. Ez a következőket jelenti: ha nagyobb kiszórási mennyiségre van szükség a szórókereten, akkor lezár a kiegészítő keverőszerkezet. Amikor a fúvókákismét zárnak, akkor a fordulónál úja kinyit a keverőszerkezet. Az alkalmazás után a Comfort csomaggal teljesen automatikusan elvégezhető a tisztítás, amely teljes egészében távolról, a traktor vezetőfülkéjéből irányítható. Az olyan további funkciók, mint a szórókeret öblítése, a keringtetéses tisztítás erős lerakódások esetén vagy egy meghatározott mértékű hígítás az utólagos tankbekeveréshez a földön, ugyancsak benne vannak a Comfort csomagban. A Comfort plus csomagot tartalmazó összes gép a gép kezelésére szolgáló érintőképernyővel van felszerelve. A permetlékör kezelése kizárólag a nyomásérzékeny érintőképernyőn keresztül történik, amely kesztyűben is kifogástalanul használható. A felhasználónak már csak a kívánt funkciót kell kiválasztania, és a permetezőgép automatikusan beállítja magát! A munkaszámítógépben két egyedi feltöltési profil tárolható a különböző felhasználókhoz vagy alkalmazásokhoz. A feltöltéshez ekkor már csak a tömlőt kell csatlakoztatni, és a gép automatikusan feltölti a permetlétartályt és az öblítővizes tartályt az éppen kívánt töltési szintig. A felhasználó opcionálisan egyedileg beállítható töltésszünetet választhat a permetlétartályhoz.

CEUS 6000 2TX kultivátor-rövidtárcsa kombináció

A Ceus 4000-2TX, 5000-2TX, 60002TX és 7000-2TX modellekkel az AMAZONE egy új és sokoldalú koncepciót mutat be. A Ceus ötvözi a kompakt tárcsa sekély művelési mélységnél nyújtott előnyeit egy kapamezővel a mély talajlazításhoz. Ennek a kombinációnak köszönhetően a Ceus-2TX a tökéletes talajművelő gép olyan gazdaságok számára, amelyeknek nagy menynyiségű szerves anyagot, például szemes kukoricát vagy köztes terményeket kell bedolgozniuk, ill. egy és ugyanazon sokoldalú géppel szeretnék megoldani a sekély és mély művelést is. A 8-15 km/órás művelési sebességet kihasználva nagy területteljesítmény érhető el.

Az új vontatható kultivátor-rövidtárcsa kombináció segítségével több munkafázis végezhető el egyetlen menetben. A csipkés 510-mm-es tárcsával rendelkező elülső tárcsasor lehetővé teszi az egyenletes művelést 5-14 cm-es munkamélységben. Az akár 30 cm-es munkamélységig történő lazításhoz a C-Mix Super kapákból álló kapasor áll rendelkezésre. Ugyanakkor a kapasor mélyre hatolása fokozza az elöl haladó tárcsasor vágási teljesítményét.

Az elülső tárcsasor nagyon jól felaprítja az organikus anyagokat, miközben a talajon elterülő szármaradványt intenzíven szétvágja és bekeveri. Ezzel egyidejűleg a felső talajrétegen finom, morzsolódó szerkezetet alakít ki. Ez ideális körülményeket teremt a komposztálódáshoz, valamint a csírázáshoz és a növekedéshez. A tárcsák egyenkénti felfüggesztése és gumituskós biztosítása garantálja az optimális talajkövetést. A tárcsák karbantartást nem igénylő olajfürdős kenésű csapágyai megegyeznek a 10 000nél is több alkalommal bizonyított Catros rövidtárcsákon található csapágyakkal. A 12,5 cm-es osztástávolság, valamint az elülső sor 17°-os és a hátsó sor 14° állásszöge szavatolja az egyenletes talajművelést, valamint az organikus anyagok tökéletes bedolgozását.

A tárcsasor munkamélység-beállítása paralelogramma felfüggesztéssel történik, ahol a behatolási intenzitást a tárcsasor elfordításával lehet módosítani. Legfelső állásban a kapasor maximális munkamélysége esetén is teljesen üzemen kívül lehet helyezni a tárcsasort. Így a mély talajlazítást a tárcsasor használata nélkül is elvégezheti. Ezzel vonóerőt és üzemanyagot takarít meg.


A Ceus ötvözi a kompakt tárcsa sekély művelési mélységnél nyújtott előnyeit egy kapamezővel a mély talajlazításhoz

A hátsó kapasorral a talajrétegek akár 30 cm mélyen is fellazíthatóak. A sekély művelésre is lehetőség van, vagyis arra, hogy nedves és nehéz körülmények között a kapa csúcsa kevéssel a rövidtárcsa munkamélysége alatt fusson. Így a talaj felszíne kerül csak fellazításra, ill. egy durvább réteg jön létre a talajban, jelentősen csökkentve az ilyen talajok eliszaposodásának kockázatát.

A kapamező felszerszámozásához az AMAZONE teljes C-Mix kaparendszere rendelkezésére áll. A kb. 40 cm-es osztástávolsággal a Ceus mély talajlazítás esetén is rendkívül könnyen vontatható, ugyanakkor biztosított az organikus anyagok jó átáramlása. Túlterhelés elleni védelemként a C-Mix Super kapákat 600 kg kioldóerejű rendszerrel láttuk el. Ha csak tarlóhántásra van szükség, a kapasor teljesen kiemelhető, hogy csak az elülső tárcsasorral dolgozhasson.