Ami itt jól működik, az bárhol beválik

Borítókép

A Dorker Tiszagyulaházán mutatta be, miért is népszerűek a Deutz-Fahr traktorok és Pronar szállítók

Nem mindenütt olyan szerencsések a földművelő gazdaságok, mint a Dél-Bácska vagy Békés vidékein. A három megyével határos északi Tisza-térségben például a legerősebb gépekre és a legtartósabb kivitelű szállítókocsikra van szükség ahhoz, hogy a traktor megfelelően elvégezze a vetés-előkészítési, talajmozgatási feladatokat, a pótkocsi vagy a bálaszállító szerelvény pedig megbízhatóan és gyorsan haladhasson. A Dorker Tiszagyulaházán ilyen gépeket mutatott be hagyományos nyári szántóföldi partnernapján, július utolsó dekádjában.

A Tisza-táj szinte tesztterep

Megyesi Elemér tiszagyulaházi gazdálkodónak a három megye (Hajdú, Borsod és Szabolcs) határában található egyik földjén elég volt annyit mondania bevezetőjében, hogy rideg, nehezen melegedő, jellemzően 10-12 aranykoronás és 60-70-es kötöttségű talajokon dolgoznak... A fiaival családi gazdaságát működtető gazda ezzel magyarázza, hogy hosszú évek óta elkötelezett hívei az erős, megbízhatóan működő Deutz-Fahr-gépeknek. – Ami itt beválik és megfelelő, az az ország bármely területén megfelel minden igénynek – mondta a több száz hektáron szántóföldi növények mellett lucernát is termesztő gazdálkodó.

Erő, tartósság, megbízhatóság, hatékonyság

A Dorker szántóföldigép-bemutatóját fia, Megyesi Ákos vezette fel. Elsőként láthattuk a Deutz-Fahr 430-as traktorát a Hardi axiálventilátoros Zaturn permetezőgépével, amelynek 920 mm-es, hatékony kijuttatást biztosító ventilátora képes az óránkénti akár 85 m3-es teljesítményre is. Láttuk a Deutz-Fahr 5110G traktorához kapcsolt, 4-6-8 soros kivitellel és az alap 800 mellett akár 2×250 l-es műtrágyatartállyal rendelhető, granulátumszűrővel szerelt, erős vázszerkezetű Agrion 6S vetőgépet. A Deutz-Fahr TTV-váltós traktorai közt szerepelt a 6 oszlopos fülkés kivitelű, akár 50 km/h-s sebességre is képes felnikkel szerelt Deutz-Fahr 6130-as, mögötte a Hardi 18 m keretszélességű, 3 ezer l-es tartályú Navigator-permetezője, amely főleg az 500 ha feletti nagygazdaságokban hatékony: az erős keretet ultrahangos rendszer igazítja az optimális magassághoz. A már személyautó szintű kényelmet biztosító Deutz-Fahr 6165 PWS mögött láthattuk a hazánkban is piacvezető, tartós, erős járműveiről ismert Pronar T023-as bálaszállítóját és T680-as pótkocsiját: e gyár termékeit valóban a megerősített vázszerkezetek, a gyors haladást segítő futóművek és a praktikus áruszállítási-mozgatási megoldások jellemzik.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Harcosok és akciók

A Dorker-rendezvény nagy látványossága ezúttal is a gyár Deutz-Fahr 7250 TTV WARRIOR típusú traktora volt: a 93 mázsa önsúlyú automataváltós erőgépet Megyesi Ákos fürge, mégis kezes és – megfelelő kezelő esetén – nagy teherbírású és tartós eszköznek írta le. A mögé kapcsolt 5 késes, mechanikus vagy hidraulikus beállítású Nardi King 5H lazító munkáját a gyakorlatban is láthattuk: wolfram-karbidos kopócsúcsokkal erősített kései, hengersora jó röghasító-aprítómunkát végeznek, és jól zárják a talajt. Hasonlóan meggyőző látványt produkált a 120 mázsás önsúlyát akár 60 km/h-s sebességgel repítő, sok egyéb kényelmi és munkafunkció mellett hátsó kamerával is ellátott Deutz-Fahr 9340 TTV WARRIOR. A mögé szerelt féligfüggesztett, váltvaforgató, előhántóval kombinált Nardi Ergon 5+1 eke 35 cm-es mélységben akár barázdás szántásra vagy tarlójárásra is befogható, strapabíró jellegét bizonyítja a 140×140es váz 14 mm-es vastagsága. A mozgógép-bemutatók sorában szerepelt még a Deutz-Fahr 6215 RCSHIFT és a Pronar T669/1 pótkocsija.

A bemutatóján elhangzott, hogy Dorker a Deutz-Fahr 160 LE feletti traktoraira most rendkívüli finanszírozási akciót is bevezetett.


www.dorker.hu

Tartalom közti banner a cikk végére
no