fbpx

Áprilisban 3%-ot emelkedett a kukorica átlagos felvásárlási ára

Írta: - 2014 május 07.

2014. áprilisában összesen 3%-ot emelkedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10698,14 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Az erősödés elsősorban a kukoricának volt köszönhető, mely termény átlagos felvásárlási ára 2,74%-ot nőtt az év negyedik hónapjában. Az ukrán belpolitikai válság hatására a kelet-európai (román, ukrán) eredetű tengeri ára nőtt, a hazaié stabil maradt. Az import kukorica átlagára 47 500 Ft a hazaié 51 500 Ft volt áprilisban.

A búza ára ugyanakkor érdemben nem változott a piactéren. Szinte egész hónapban az 55 ezer Ft közelében mozgott.

A márciusi nagy ugrás után a világ vezető árutőzsdéin ebben a hónapban már nem voltak igazán nagy változások gabonafronton az ukrán válság miatt. Úgy tűnik a piacok beárazták a jelenlegi szituációt. Ha a szomszédunkban hosszú távon fennmarad a jelenlegi feszültség, de a krízis nem eszkalálódik, a hazai kukorica ára inkább enyhén növekedhet, a búzáé enyhén csökkenhet a második negyedévben.

További adatok megtekinthetők: http://www.magro.hu

Valamint az MGX: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

A Magro.hu-ról: A Magro.hu egy speciálisan a mezőgazdaságra tervezett online piactér. Főként gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A piactér lényege, hogy aggregálja a keresletet és a kínálatot, különlegessége pedig, hogy innovatív informatikai megoldásokkal automatizálja az adásvételt. A Magro.hu piacteret havonta átlagosan 40.000 őstermelő, családi gazdaság, kereskedő, feldolgozó és gyártó keresi fel, s eddig több ezer ajánlatot töltöttek fel adás-vételre. A rendszerben az elmúlt másfél évben 3 millió tonna gabona fordult meg, 1 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 50 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra vagy vételre.

Valamint szakértői információt kérhet a következő elérhetőségeken:

Bóné Tímea

tulajdonos

[email protected]

+36 20 529 0690

Magro.hu

mezőgazdasági piactér

MagroBlog

gazdáknak a jó kereskedéshez