Arasson bő termést 2011-ben!

Ahogy láttuk, tapasztaltuk a tavalyi évben hatalmas területeket öntött el a víz. Korábban arról beszélgettünk, hogy egyre gyakoribbak az aszályos évek és ehhez kell alkalmazkodnunk. Most újra a víz az úr. A tápelemek közül a víz megtartásában és a termésbiztonság fenntartásában nagyon fontos szerepe van a káliumnak.Sajnos, az ország talajainak tápanyag-mérlege kálium tekintetében sok esetben negatív. Tudjuk, hogy megfelelő kálium-trágyázás hatására jelentősen növekszik a termés, így a kálium-trágyázással a termésbiztonságot tudjuk növelni. A megfelelő káliumellátás nemcsak a búzánál, hanem a kukoricánál is fontos. A kukorica nagyon gyorsan növekszik a címerhányás előtti 14 napban és azután kb. 25-30 napig, ekkor sok tápanyagra van szüksége. Ebben az 5-6 hétben veszi fel az összes tápanyag-szükségletének háromnegyedét. A trágyázást ehhez a tápanyag-felvételhez kell igazítani. A kukoricának tavasszal, főleg hideg időjárás (hideg talajok) esetén rossz a tápanyag-felvétele, ekkor nagy a foszfor szükséglete. A foszfor elősegíti a gyökérnövekedést, gyorsítja a fejlődést és elősegíti a szemképződést. A kukoricának a keményítőképzéshez sok káliumra van szüksége. Ebben az időszakban maximálisan 12 kg K2O/ha-t vesz fel naponta.

A kálium-hiány ebben az időszakban olyan károsodáshoz vezet, mely később nem korrigálható. Főleg kötött, kálium-fixálásra hajlamos talajon jelentkezik kálium-hiány. A kálium növeli a szárszilárdságot, elősegíti a csövek kialakulását. Csökkenti a szárrothadás veszélyét. A magnéziumhiány látható hiánytünetei gabonaféléknél többnyire a szárba szökkenés idején figyelhetők meg, a kalászolás időszakában azonban eltűnhetnek. A hiány következményei: megkésett növekedés, majd terméscsökkenés,minőségromlás.
A minőségi gabonaterméshez a megfelelő kéntrágyázás elengedhetetlen. A fentebb említett mindhárom tápelem megtalálható a Korn-Kali-ban, melyet a talajra szórva, ill. bedolgozva, gyorsan oldódó tulajdonságának köszönhetően a növényeket azonnal felvehető tápanyagokhoz juttatja. Előnye a gyors oldhatóságban rejlik. A kén és a magnézium a gyorsan oldódó kiezerit formában található benne.

 

Zsom Eszter, szaktanácsadó

zsom.eszter@t-online.hu

Telefon: 30/232-0154

aratás kálium korn-kali magnézium termés termésbiztonság