fbpx

Arasson bő termést 2011-ben!

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 24.

Ahogy láttuk, tapasztaltuk a tavalyi évben hatalmas területeket öntött el a víz. Korábban arról beszélgettünk, hogy egyre gyakoribbak az aszályos évek és ehhez kell alkalmazkodnunk.

 

 

Most újra a víz az úr. A tápelemek közül a víz megtartásában és a termésbiztonság fenntartásában nagyon fontos szerepe van a káliumnak. Sajnos, az ország talajainak tápanyag-mérlege kálium tekintetében sok esetben negatív.

Tudjuk, hogy megfelelő kálium-trágyázás hatására jelentősen növekszik a termés, így a kálium-trágyázással a termésbiztonságot tudjuk növelni. A megfelelő káliumellátás nemcsak a búzánál, hanem a kukoricánál is fontos.

A kukorica nagyon gyorsan növekszik a címerhányás előtti 14 napban és azután kb. 25-30 napig, ekkor sok tápanyagra van szüksége. Ebben az 5-6 hétben veszi fel az összes tápanyag-szükségletének háromnegyedét.

A trágyázást ehhez a tápanyag-felvételhez kell igazítani. A kukoricának tavasszal, főleg hideg időjárás (hideg talajok) esetén rossz a tápanyag-felvétele, ekkor nagy a foszfor szükséglete.

A foszfor elősegíti a gyökérnövekedést, gyorsítja a fejlődést és elősegíti a szemképződést. A kukoricának a keményítőképzéshez sok káliumra van szüksége. Ebben az időszakban maximálisan 12 kg K2O/ha-t vesz fel naponta.

 

 

A kálium-hiány ebben az időszakban olyan károsodáshoz vezet, mely később nem korrigálható. Főleg kötött, kálium-fixálásra hajlamos talajon jelentkezik kálium-hiány. A kálium növeli a szárszilárdságot, elősegíti a csövek kialakulását.

Csökkenti a szárrothadás veszélyét. A magnéziumhiány látható hiánytünetei gabonaféléknél többnyire a szárba szökkenés idején figyelhetők meg, a kalászolás időszakában azonban eltűnhetnek.

 

 

A hiány következményei:

  1. megkésett növekedés
  2. terméscsökkenés
  3. minőségromlás

A minőségi gabonaterméshez a megfelelő kéntrágyázás elengedhetetlen.

A fentebb említett mindhárom tápelem megtalálható a Korn-Kali-ban, melyet a talajra szórva, ill. bedolgozva, gyorsan oldódó tulajdonságának köszönhetően a növényeket azonnal felvehető tápanyagokhoz juttatja.

Előnye a gyors oldhatóságban rejlik. A kén és a magnézium a gyorsan oldódó kiezerit formában található benne.

 

Zsom Eszter, szaktanácsadó

[email protected]

Telefon: 30/232-0154