fbpx

Áremelkedések az inputpiacon

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 27.

A szuperfoszfát ment a legerősebben, de így sem éri el a tavalyi árát – viszont a növényvédőszereknél elszabadultak az árak. Szeptemberi inputkörkép.

 

 

Tavaly drágább volt a ma legdrágább is

Egy kiugró tétel kivételével kevés meglepetést hoztak a szeptemberi műtrágyaárak, illetve a forgalom is hasonlóan alakult az augusztus havihoz és az előző év azonos időszakához képest. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet közlése szerint legnagyobb mennyiségben a mészammon-salétromból (MAS) adtak el a tárgyhónapban, második helyre a MAP került; az ammónium-nitrát (AN) aránya a MAS-hoz viszonyítva az 1:18-as arányt képviselte.

A termékek értékesítési árai a vizsgált enyhén emelkedtek az ősz elején – kivétel a szuperfoszfát, ami harmadával (+32 százalékkal) kilőtt a mezőnyben augusztushoz képest. Igaz, még így sem éri el a tavaly ilyenkori árát. Az ammónium-nitrát átlagára 2,2 százalékkal elmaradt az egy hónappal korábbi ártól. Tavaly ilyenkor a műtrágyák értékesítési árai jóval magasabbak voltak, a MAS ára csökkent a leginkább 2020 szeptemberében, közel 20 százalékkal. Az AN ára mintegy 15 százalékkal marad el az előző év szeptemberi árához hasonlítva.

 

 

Háromszor annyi rovarölőt vettünk

Növényvédőszerekből szeptemberben kevesebb fogyott, mint nyár végén, kivéve a táblázatban szereplő gombaölőszereket – ezek iránt élénkebb volt a kereslet, sőt, a tavaly szeptemberihez képest idén az összes kategóriát tekintve kétszer nagyobb forgalmat könyvelhettek el a forgalmazók. Ez nyilván összefüggésben van a repce és a kalászosok vetése és kelése körüli növényvédelmi problémákkal idén. A vizsgált gyomirtókból másfélszer, az augusztusban is szépen fogyó rovarölőkből háromszor, míg a gombaölőkből többszörös volt az eladás. A múlt hónaphoz hasonlóan a legkeresettebb termékek a Roundup Mega és a Force 1,5 G voltak. Az ősz elején az árak a kategórián belül is változóak voltak: a Gardoprim Plus Gold ára esett vissza a leginkább (-13 százalék), a többi termék ára 1-5 százalékkal nőtt-csökkent. Tavaly szeptemberhez képest a megfigyelt szerek árai a tárgyhónapban inkább magasabbak voltak, néhány termék kivételével (pl. Laudis). A legnagyobb áremelkedés az összehasonlítható adatok alapján a Force 1,5 G (+10 százalék), illetve a Tango Star és a Pulsar 40 (+6-7 százalék) esetében volt tapasztalható.