fbpx

ASP: nemcsak bacikat, vírust is tudnak ölni egyes takarmányadalékok

Írta: - 2020 július 16.

Az antibakteriális adalékanyagok bizonyítottak a sertéspestis ellen is.

A Kansas Állami Egyetemen végzett új kutatások igazolják, hogy a halálos vírus takarmány útján történő terjedése fékezhető különféle takarmány-adalékanyagokkal – áll a farmprogress.com oldalán. Az egyetem kutatócsoportja, élén Megan Niederwerderrel, nemrégiben közzétett egy tanulmányt, amely „Az ASP-kockázatának enyhítése antivirális kémiai takarmány-adalékanyagokkal” címet viselte. Ebben azt bizonyítják, hogy bizonyos adalékanyagok hatékony eszközök lehetnek az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelemben.

Az elmúlt két évben az afrikai sertéspestis a világ sertésállományának mintegy negyedét vitte el.  Niederwerder emlékeztet: 2019-ben ők igazolták elsőként azt is, hogy az afrikai sertéspestis vírusa a növényi takarmányok fogyasztása révén is terjed. A kutatócsoport ezek után arra összpontosított, hogyan lehetne az ASP kockázatát mérsékelni a takarmányozásban hőkezelés és kémiai anyagok segítségével.

 

 

Nemcsak a bacik ellen hatásos A takarmány-adalékanyagoknak eddig is volt csíraölő szerepük, de a kutatások eddig nem számoltak be arról, hogy van-e hatásuk vírusra is. Mivel az ASP ellen jelenleg nem áll rendelkezésre oltóanyag, ezért az afrikai sertéspestis elleni küzdelem a biobiztonsági intézkedésekre összpontosít. A fertőzött és potenciálisan fertőző állatokat pedig levágják.

„Új kutatásai eredményeket nyertünk a takarmány-adalékanyagok hatékonyságáról inaktivált ASP-víruson in vitro sejttenyésztési modellben és egy takarmányösszetevő tengeren túli szállításának modelljében” – mondja Niederwerder. „Ez értékes információval szolgál a sertéstartók számára arról, hogy pontosan mekkora a kockázata az ASP bejutásának a takarmánnyal.”  Niederwerder csapata két folyékony takarmány-adalékanyagot vizsgált, köztük egy közepes lánchosszúságú, zsírsavalapú adalékot és egy formaldehid-alapú adalékanyagot. Mindkét kémiai adalékanyag bizonyítottan csökkentette a vírus fertőzőképességét, dózisfüggő hatékonysággal. Bár a kutatás eredményei ígéretesek, Niederwerder hangsúlyozza, hogy sokrétű megközelítésre van szükség az ASP kockázatának csökkentése érdekében. Az aldehidek alkalmazása nem ment fel az alól, hogy a fertőzött zónákban a felhasználás előtt 3 hónapon át pihentetni kell a potenciálisan vírusos takarmányt, és továbbra is szigorúan be kell tartani a biobiztonsági előírásokat.