fbpx

Az EB 400 millió euró agrártámogatást követel vissza európai uniós tagországoktól, Magyarországtól 9,3 milliót

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 26.

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:

Brüsszel, 2013. február 26., kedd (MTI) – Mintegy 400 millió euró szabálytalanul vagy nem megfelelően ellenőrzött módon elköltött mezőgazdasági támogatást fizettet vissza az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaival, Magyarországnak mintegy 9,3 millió eurót (2,7 milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós büdzsébe.

A bizottság a kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatban, „a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó nyolc előírás rögzítésének hiánya miatt” kéri vissza a Magyarországon elköltött pénzt.

A brüsszeli testület összesen 22 uniós tagállamtól 414,327 millió eurót kér vissza, ugyanakkor ismerteti azt is, hogy a korábbi kiigazítások és visszafizetések figyelembevételével a korrekció tényleges hatása ennél valamivel kevesebb: 393,050 millió euró.

A legtöbb pénzt, a teljes összeg körülbelül negyedét az Egyesült Királyságnak, azon belül is Angliának kell visszafizetnie. A briteknek mintegy 100 millió eurót kell visszaadniuk az uniós költségvetésbe a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer, a földrajzi információs rendszer, valamint a területalapú támogatásokkal kapcsolatos kérelmek feldolgozása, illetve a hatósági ellenőrzések és a helyszíni vizsgálatok terén mutatkozó hiányosságok miatt.

Emellett az Egyesült Királyságon belül Észak-Írországban folyósított támogatásokból további 15,7 millió eurót kell visszaadniuk Brüsszelnek. A bizottság megállapítása szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 138,1 millió eurót költöttek el szabálytalanul vagy nem megfelelően ellenőrzött módon. Ebből London a korábbi kiigazítások és visszafizetések után még 123,6 millió euróval adós.

A közös agrárpolitika legnagyobb haszonélvezője, Franciaország ennek mintegy harmadát, 40 millió eurót lesz kénytelen visszafizetni az uniós kasszába.

A visegrádi országok közül Lengyelország körülbelül 35 millió eurót fizethet vissza az uniós költségvetésbe, aminek túlnyomó része vidékfejlesztési támogatás volt. Szlovákia valamivel több mint másfélmillió, Csehország pedig mintegy 11 millió eurót lesz kénytelen visszaadni Brüsszelnek.

A bizottság emlékeztet: a közös agrárpolitikával kapcsolatos támogatás, kifizetések kezeléséért és ellenőrzéséért a tagállamok felelnek. Az Európai Bizottság több mint száz ellenőrzést végez évente, amelyek alkalmával azt vizsgálja, hogy a tagállamok megfelelően ellenőrzik-e a támogatások elköltését, illetve elegendő intézkedést hoztak-e a feltárt hiányosságok orvoslására. Ha kiderül, hogy a tagállami intézkedések nem biztosítják megfelelően az uniós támogatások jogszerű felhasználását, a bizottság utólag visszakövetelheti a támogatásokat.

MTI 2013. február 26.