fbpx

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük. Az év elejétől bevezetett díj nagyon sok vállalkozást érint, mégis sokan nem is hallottak róla. nem árt tájékozódni, mert már az első határidő is lejárt.

A felügyeleti díj alá tartozó tevékenység közül – a teljesség igénye nélkül – azokat válogattuk ki, amelyek leginkább kapcsolatba hozhatóak közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdasággal.

  • Gabonaféle (kivéve: rizs), hüvelyes növény, olajos mag, rizs, zöldségféle, dinnye, gyökér-, gumós növény, szőlő, rostnövény, almatermésű, csonthéjasok, fűszer-, aroma-, narkotikus, gyógynövények, egyéb évelők, növényi szaporítóanyagok termesztése
  • Tejhasznú és egyéb szarvasmarha, juh, kecske, sertés, baromfi, ló, lóféle tenyésztése
  • Vegyes gazdálkodás
  • Állattenyésztési szolgáltatás
  • Vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás
  • Édesvízihal-gazdálkodás, halfeldolgozás, -tartósítás
  • Húsfeldolgozás, -tartósítás, hús-, baromfihús-készítmény gyártása
  • Burgonyafeldolgozás, -tartósítás
  • Gyümölcs-, zöldséglé gyártása, egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás
  • Olaj, margarin, tejtermék, malomipari termék, keményítő, keményítőtermék gyártása
  • Malomipari termék, kenyér; friss pékáru, tartósított lisztes áru és tésztafélék gyártása
  • Fűszer, ételízesítő, haszonállat-eledel gyártása
  • Szőlőbor, gyümölcsbor termelése, egyéb nem desztillált, erjesztett ital, sör üdítőital, ásványvíz gyártása
  • Műtrágya, nitrogénvegyület, egyéb mezőgazdasági vegyi termék gyártása
  • Mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme
  • Gabona, dohány, vetőmag, takarmány, élőállat, zöldség-, gyümölcs, hús-, húskészítmény, tejtermék, tojás, zsiradék és egyéb élelmiszer nagy- és kiskereskedelme
  • Műszaki vizsgálat, elemzés
  • Raktározás, tárolás

 

A felügyeleti díj bevallás határideje

május 31. (volt), a bevallást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részére kell teljesíteni.

A díjat két egyenlő részletben kell befizetni július 31-ig és a következő év január 31-ig.

Az eltérő üzleti évet alkalmazó vállalkozásoknak a bevallási határidőig lezárt üzleti év alapján kell bevallaniuk.

 

A díj mértéke

jellemzően az érintett tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel, illetve magánszemély esetén a jövedelem 0,1%-a.

A díjalapból levonható a jövedéki adó, illetve a népegészségügyi termékadó összege kizárólag annál a vállalkozásnál, amely azokat befizette.

Fontos megjegyezni, hogy a díj alapja nem a teljes tevékenységből származó, hanem kizárólag a fenti tevékenységekből származó árbevétel, illetve jövedelem, vagyis amelyekre az élelmiszerlánc-felügyelet kiterjed.

Példák:

Nettó árbevétel: 25.687.496 Ft, Kalkulált felügyeleti díj: 25.687 Ft, Fizetendő felügyeleti díj 26.000 Ft

Nettó árbevétel: 8.417.899 Ft, Kalkulált felügyeleti díj: 8.418 Ft, Fizetendő felügyeleti díj: 8.000 Ft

Ezen számítások csak a felügyeleti díj előzetes kalkulációjához szükségesek, a bevallási felületen az ügyfélnek a nettó árbevételét ezer forintban kell majd megadnia, a számításokat az elektronikus nyomtatvány program automatikusan elvégzi.

A végrehajtási rendelet tervezetében szereplők szerint a felügyeleti díjat ezer forintra kerekítve kell bevallani, a kerekítést a program szintén elvégzi.

Könnyítést tartalmaz a törvény a termelői szerveződés, vagy a tagjai által alapított vállalkozáson keresztül történő értékesítés esetére, amikor is a bevétel után számítandó felügyeleti díjat maga a termelői szerveződés vagy vállalkozás is megfizetheti akkor, ha a fizetési kötelezettséget a szerveződés vagy vállalkozás szerződésben átvállalta.

Egyszerűsített bevallás és százalékos díj helyetti átalánydíj vonatkozik a kizárólag végső fogyasztó számára értékesítő mikro-vállalkozásokra, amelyek évi húszezer forint összegű felügyeleti díjat kötelesek fizetni, továbbá kisvállalkozásokra is, melyek évi hétszázezer forint díj mellett az egyszerűsített bevallást választhatják.

 

Mentesülnek a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól

a mezőgazdasági kistermelők, vagyis azok az őstermelők, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg.

Könnyítést tartalmaz a törvény abban az esetben is, ha a felügyeleti díj összege nem éri el az ezer forintot. Ebben az esetben be kell vallani, de nem kell megfizetni a díjat.

A bevallást elektronikus úton kell teljesíteni, amelynek használatához a bevallásra kötelezett vagy annak meghatalmazottja részéről ügyfélkapus regisztráció szükséges.

Az ügyfélkapus rendszer aktiválását bármelyik okmányirodában, kormányhivatali és adóhatósági ügyfélszolgálaton és a külképviseleteken személyesen lehet kezdeményezni, részletesebb információ a Kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu) található.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének részletes szabályairól szóló végrehajtási rendeletet adott ki áprilisban.

Ezzel összhangban a bevallást támogató elektronikus rendszert a NÉBIH 2012. május 1-én helyezte üzembe honlapján.

A díjat a NÉBIH részére átutalással kell megfizetni.

A bevallási vagy fizetési kötelezettség elmulasztása vagy késedelme esetén a hatóság mulasztási bírságot, illetve késedelmi pótlékot szabhat ki, amelynek legmagasabb összege ötszáz millió forint.

Kérdéseivel forduljon a NÉBIH – kifejezetten a felügyeleti díjhoz kapcsolódóan létrehozott – ügyfélszolgálatához a 06-1/336-9024 telefonszámon, vagy küldje meg azokat a [email protected] elektronikus levélcímre.

A NÉBIH egy hónappal meghosszabbította az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határidejét!

 

Krenovszkyné Lovász Andrea

Okl. adószakértő