fbpx

Az ellenség neve: fipronil

Írta: - 2017 november 11.

Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci szereplők számára, akik nyilatkozatban deklarálták, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve ilyen tartalmú alapanyagokat.

A vállalkozások nyilatkozatuk igazolására maguk kértek hatósági vizsgálatokat. A hivatal eddig 15 cég 25 telepe kapcsán mutatta ki, hogy a megmintázott tojástermékekben nincs szermaradék. E cégek a hazai tojástermelés csaknem 50%-át teszik ki. A Nébih folyamatosan állítja ki a vizsgálatokról szóló további jegyzőkönyveket is.

Eddig 15 tojáspiaci vállalkozás számára állított ki vizsgálati jegyzőkönyvet a Nébih arról, hogy a vállalkozások nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve olyan alapanyagokat, amelyek fipronilt tartalmaznak.

A hatósági eljárással „leigazolt” cégek:

Máig számos tojáspiaci vállalkozás írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben deklarálják, hogy termelésüket fipronil mentes módon végzik. Az aláírók között a Tojásszövetség Intéző Bizottságának tagjai és a Koronás Tojás védjegyet használó cégek egyaránt szerepelnek. A vállalkozások nyilatkozatuk hitelességének alátámasztására maguk kezdeményeztek hatósági vizsgálatokat.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének Intéző Bizottsága továbbra is nyomatékosan kéri a piaci szereplőket, hogy saját hatáskörben intézkedjenek termékeik visszahívásáról, ha feketén beszerzett, illegális állatgyógyászati készítményeket használtak fel, vagy – a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – gyanújuk szerint hamisított készítménnyel kezelték állományaikat. A szövetség kéri, hogy minden tojáspiaci szereplő tegyen eleget a felhívásnak, tehát azok is, amelyek nem tagjai a Baromfi Termék Tanácsnak (BTT).

A Nébih folyamatosan végzi a begyűjtött minták hatósági laboratóriumi vizsgálatát, és állítja ki a vizsgálati jegyzőkönyveket. A Baromfi Termék Tanács, illetve a Tojásszövetség nyilvánosságra hozza és folyamatosan frissíti azon cégek listáját, amelyek fipronil mentességi nyilatkozatot írtak alá, illetve fipronil mentes gazdálkodásukról a Nébih vizsgálati jegyzőkönyvet állított ki.

További információ:

Baromfi Termék Tanács

http://www.mbtt.hu