fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Fiatal gazda Kocsis Zoltán

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 10.

Kocsis Zoltán mezőgazdasági indíttatása családi eredetű, hiszen már nagypapája is gazdálkodott: gyerekkorában vele és édesapjával is sok időt töltött a földeken. A Pannon Egyetem Georgikon karán szerzett diplomát mezőgazdasági mérnök, majd növényorvos szakon. Az egyetem után hazatért Fajszra, s szülei családi gazdaságában kezdett dolgozni.

2015-ben a fiatal gazda pályázat segítségével saját gazdaságot indított, a támogatási összeget termőföldvásárlásra és bérlésre költötte. Legjelentősebb termesztett növénye a fűszerpaprika, melynek egy részét a hagyományos elveken működő saját szárítójában fel is dolgozza. A paprika betakarítását kézzel végzi idénymunkások segítségével, majd többszöri kézi átválogatás után készíti belőle a kiváló minőségű őrleményt. Saját márkát hozott létre, s több neves budapesti és vidéki étterembe is szállít. Emellett néhány termelői bolt polcain is megtalálható a fűszerpaprika őrleménye és étkezési mákja. A gazdálkodás mellett néhány termelőnek növényvédelmi szaktanácsadást is végez.

Zoltán önzetlenül és ellenszolgáltatás nélkül ad választ az őt felkereső falubeli lakosok kertészeti problémáira, de a helyi és a közelben élő gazdákat is mindig szívesen segíti szaktanáccsal. Rendszeres véradóként próbál segíteni embertársain. Lehetőségeihez mérten támogatja a helyi iskolai és óvodai rendezvényeket és bálokat, s a környékbeli karitatív gyűjtéseket is segíti.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT