fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Szántóföldi Növénytermesztés Csepregi Attila

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 16.

Csepregi Attila 1995-ben kezdett sertéshízlalással, s 12 hektáron öccse és egy MTZ traktor segítségével szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozni Lajoskomáromban. 1999-ben sertésitállót és terménytárolót, majd terményszárító és tárolótelepet létesítettek, ahol a helyi termelők ingyen tárolhatják terményüket.

2016-ban résztulajdont vásároltak a Győzelem csoportban, így a sertéshízlalás 850 anyakocás teleppel egészült ki, s ettől kezdve 90 főt alkalmaznak. Soknak tűnhet ez a létszám, de Attila számára a racionális szempontok mellett fontos, hogy minél több helyi lakos és családja számára biztosítson megélhetést.

Napjainkban már 5000 hektáron gazdálkodnak, ahol a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett cukorrépát, mákot, étkezési napraforgót, valamint vetőmagnak kukoricát és búzát termesztenek. Mindezt modern gépparkkal, s 15 kombájnnal végzik.

Szaktudását a környékbeli gazdálkodók is felismerték, akiknek Attila szívesen ad szaktanácsot. Emellett az „élni és élni hagyni” elvet követve rendhagyó helyi integrációt hozott létre, ahol az egyes tagoknak elég csupán néhány, viszont igen modern és hatékony munkaeszközöket vásárolnia, amivel a tagtársai számára is elvégzi a munkát. A közösségben már mintegy 60 tag található Lajoskomárom, Mezőkomárom és Szabadhidvég területéről.

Csepregi Attila ezeket a településeket gépi munkával is segíti. Támogatja az iskolatábort, a tűzoltó egyesületet, a futballcsapatot, számos kezdeményezést és alapítványt.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT