Az idei évtől emelkedik a népegészségügyi termékadó

2019. év elejétől több újabb termékkel bővül a népegészségügyi termékadóval (neta) terhelt termékek köre, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében. Emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint január 1-től nő az üdítőital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyümölcsíz adómértéke is.

Az elfogadott jogszabály-módosítással az üdítőitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra nő. Ennek indoka többek között az, hogy az üdítőitalok adója jobban igazodjon a literenként 200 forintos, a módosítás eredményként pedig 240 forinttal adózó szörpök, sűrítmények mértékéhez.

Az egyik legújabb hatásvizsgálat szerint a termékadóból származó összes bevétel csupán 9 százaléka ered az adóköteles üdítőitalok után fizetendő netából, ezzel szemben az adóköteles termékek kereskedelmi összforgalmából az adóköteles üdítőitalok mennyiségi részesedése a legnagyobb, ami 65 százalékot tesz ki.

A termékadó szorosan kapcsolódik a kormány adópolitikájához, és illeszkedik a kormányzati népegészségügyi törekvésekhez is. A neta egyik célja az egészségi kockázatot jelentő termékek körének szűkítése, fogyasztásuk és előállításuk visszaszorítása, és az élelmiszerpiac kínálatának kedvező irányba mozdítása.

Összeállította: Csomor Zsolt

agrár agrárágazat egészségügy mezőgazdaság