Az utóbbi évek legjobb szőlő- és bortermése ígérkezik idén

Az idei évben várhatóan 62 ezer hektárnyi szőlő termőterületről összesen 550 ezer tonna termést takaríthatnak be a magyar szőlősgazdák, mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Soltvadkerten, a X. Márton-napi újbor ünnepen. Feldman Zsolt hozzátette, a hektáronkénti termésátlag csaknem másfélszerese a tavalyinak.

Az államtitkár szerint a szőlőárak némileg elmaradtak ugyan a 2017-estől, azonban a jelentősen magasabb termésátlag kompenzálhatja a termelőket, olvasható az AM Sajtóiroda sajtóközleményében. A beszámolók alapján a hosszabb távú felvásárlási szerződést kötő szőlészek nagyobb biztonsággal értékesítik a termést.

A szőlő rekordtermést várhatóan az előállított bor kivételesen nagy mennyisége is követi: előzetes számítások szerint idén akár 3,8 millió hektoliter bor is készülhet az országban, amire évek óta nem volt példa. Hazánk bor exportja évről-évre növekszik: míg 2011-ben 613 ezer hektoliternyi magyar bor került a külpiacokra, 2017-ben már 984 ezer hektolitert szállítottunk ki. Ezzel párhuzamosan csökkent az import – ugyanezen időszakot figyelembe véve – 790 ezerről 195 ezer hektoliterre.

A hazai szőlészeti és borászati tevékenységet a kormány több jogcímen is támogatja: ide tartozik a Szőlő-bor nemzeti Támogatási Program – ezen belül a szőlőültetvények szerkezetátalakítása ás a melléktermék lepárlás segítése – valamint a Vidékfejlesztési Program Borászati üzem-korszerűsítési, új szőlőtelepítési és értéknöveléssel kapcsolatos beruházási fejezete. Az Agrárminisztérium célja a 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtása, jól pozícionált közösségi márkák létrehozása, az értéknövekedés az exportpiacokon, az adminisztratív terhek további csökkentése, valamint a 2020 utáni új Közös Agrárpolitika reformja során a magyar érdekek határozott védelme.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no