fbpx

Bálázzon és csomagoljon McHale gépekkel!

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 26.

A McHale név még kevésbé ismert Magyarországon, hisz elsősorban a nedvesebb éghajlatú országokban terjedtek el gépei, ahol alapvetően bálacsomagolás útján készített takarmányként használják fel a gazdálkodók a megtermesztett szálastakarmányt. Azonban a 2009-ben törtét hazai értékesítés elindulása óta egyre több magyar gazdálkodó is megismerheti ezeknek a nagy teljesítményű gépeknek az előnyeit.

A gépek fejlesztése Írországban történik, az ottani zord viszonyokra lettek tervezve.

 

Az így kialakított gépek méltán helytállnak a világ bármely részén. A McHale bálázó kínálatában szereplő F-5 sorozat fixkamrás-bálázói az F540, F550 és F560 modellek.

Ezek a bálázók 125 cm átmérőjű és 123 cm szélességű körbálákat készítenek és mindegyikük 2 m munkaszélességű rendfelszedővel van ellátva.

Az egyes típusok felszereltségében van némi különbség.

Egyik lényeges eltérés a bálázandó anyag továbbításában rejlik.

Az F540-es gépek rendfelszedői által felszedett terményt egy szimpla, 4 ágú csillagokkal ellátott rotor továbbítja a bálakamra felé, míg az F550 és F560 gépek rotorjai dupla csillagokkal vannak ellátva, mely dupla csillagok között kések találhatóak.

Így ezekkel a gépekkel a bálázandó takarmány aprítása is lehetséges.

Az F550 modelleken 15 kés, a F560-as gépeken 23 kés végzi az aprítást.

Természetesen, ha az aprítás nem indokolt, akkor a kések hidraulikusan kihúzhatóak az anyagáramból.

Mindegyik modell alapfelszereltsége az ún. DropFloor rendszer, amely az esetleges eldugulásokat, – „bemackózásokat” – juttatja tovább a bálakamra részére, a továbbító rész alsó fenéklemezének lenyitásával.

Ennek működtetése egyszerűen és kényelmesen a traktorkabinból, hidraulikusan történik, gyorsan megszüntetve az eldugulást.

A gépek mindegyikén szintén alapfelszereltség az automatikus lánc-olajzó rendszer, amely folyamatos kenést biztosít a meghajtóláncok részére.

Ugyanígy minden típuson alapfelszereltség a tömörítő hengerek kenhető csapágyazása, melyek zsírzása az F540 gépeken manuálisan, míg az F550 és F560 modelleken teljesen automatikusan történik.

A nagy teljesítmény érdekében a gépek hálókötözővel vannak ellátva, ennek indítása történhet automatikusan vagy manuálisan a traktor kabinból.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a változókamrás bálázók, melyek lehetőséget adnak arra, hogy az átmérő változtatásával a szalmát, szénát nagyobb méretben bálázzák fel, míg a szenázs bálákat – a nagy súly miatt – kisebb, általában 130 cm körüli átmérővel készítsék.

 

A McHale által gyártott változókamrás bálázók a V6-os sorozat tagjai.

Ezek a gépek sok elemében megegyeznek az előzőekben részletezett fixkamrás modellekkel, az alapvető különbség a bálaképzésben van.

A V660 modellnél a bálakamrát 3 db nagy teherbírású, végtelenített, nagy kopásállóságú heveder alkotja.

A szintetikus anyaggal történő megerősítésük biztosítja a hevederek által a bálázandó anyagra történő nagy nyomás kifejtését a bálakamrában, így a nagy súlyú szenázs bálák sem jelentenek gondot.

A készíthető bálák átmérője 0.7 m és 1.7 m között állítható.

A gép vezérlése egy, a traktorba helyezhető kezelőegységről történik.

Az egység nagy grafikus kijelzője pontos képet ad a bálázás folyamatáról.

Ezen lehet beállítani többek között a bálaátmérőt, a bálatömörségét, valamint az alkalmazni kívánt hálóréteg számát.

Az elmúlt év csapadékos időszaka beigazolta, hogy érdemes elgondolkodni alternatív szálastakarmány betakarításon, például a bálacsomagoláson, amelyet a meglévő munkagépparkra lehet alapozni.

Az ily módon előállított takarmány természetesen költségesebb eljárás, de megfontolandó az, hogy mi a drágább.

Veszni hagyni, vagy silány minőségben bebálázni az akár többször megázott, szénának szánt anyagot, vagy optimális időben betakarítani egy, a szénánál jóval magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező takarmányt.

 

Ehhez kínál gépeket a McHale, legyen az szögletes vagy körbála.

A McHale körbála csomagolók kialakításukat tekintve két alap típusra épülnek.

Egyik típus a vontatott kivitelű, bálarakodó-karral ellátott 991 B modell, mely vezérlése történhet bowdennel, Joystickkal, illetve elektronikusan egy kezelőpultról.

A másik alaptípus a függesztett 991L modell, melyeknek bowdenes illetve elektronikus kivitele létezik.

Mindkét modell tagjai rendelkeznek fólia megfogóval és vágóval, melyek kiviteli variációjuktól függően automatikus vezérléssel, fóliaszakadás érzékelővel, forgásszámlálóval és teljesen automata vezérléssel is elláthatóak.

 

Ha további részletek is érdeklik, akkor hívjon bennünket a megadott elérhetőségek egyikén: McHale Hungária Kft– Tel:06-56-527112 vagy 06-304224388 – www.mchale.net