fbpx

Bayer Légyott 2011

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Bayer CropScience a rendezvénysorozatát, ahol a gyakorlatban győződnek meg a termelők az engedélyezett, a legfrissebb kutatási eredményekről, első kézből látják a bevezetés előtt álló szerek hatékonyságát. Ebben az évben Tolna-Mözsön csatlakoztunk a növényvédelmi bemutatóhoz.

A Bayer kalászosokban, kukoricában, napraforgóban, repcében és számos más kultúrában is nyújt növényvédelmi megoldásokat, emellett raktár fertőtlenítésben és terményvédelemben is kínál készítményeket. A gyakorlati bemutató 28 parcellájának eredményeit nem tudjuk most részletesen bemutatni, ezért a három legfrissebb eredményre és termékre szeretném felhívni Olvasóink figyelmét.

Yunta Quattro – a Bayer új rovar- és gombaölő gabona csávázószere

Az európai búzatermesztésben az utóbbi időben egy fajta- és technológia váltást figyelhetünk meg. A minőséget nagy terméssel párosítani képes intenzív fajtákat egyre kisebb vetőmag normával és egyre korábban vetik. A korai vetés előnye, hogy csökkenti az évjárathatás kockázatát, részben vagy egészben kiküszöböli az aszály, a tápanyaghiány hatását, így elvileg jelentősen nő a terméspotenciál. A növények már ősszel bokrosodnak, így még árpánál is elmaradhat a relatív tápanyaghiány okozta tél végi sárgulás. Erősebb állomány fog betelelni, amely már korán magában hordozza a nagyobb termés lehetőségét. Vetőmagra is jelentősen kevesebbet kell költenünk.

A korai vetést csak intenzív technológiával, és megfelelő fajtával érdemes alkalmazni, hiszen a nagyobb betegség- és rovar-kitettség miatt intenzívebb növényvédelemre, ezen belül korszerű rovar- és gombaölő hatású csávázószerre és sok esetben szárszilárdításra lesz szükség.

Ebben az évben kerül piacra a Yunta Quattro a Bayer új négy-hatóanyagú rovar- és gombaölő szeres gabona csávázószere. Két rovarölő alkotója a Poncho-ból ismert klotianidin, és a jól bevált imidakloprid. Gombaölő komponensei sem ismeretlenek: az 1988 óta sikeres tebukonazolt a Folicur, Falcon, Prosaro, Lamardor képviseli, a fuzárium elleni hatékonyságáról ismert protiokonazol pedig a Prosaro-ban és a Lamardor-ban szerepel.

Engedélyezett dózisa 1,8-2,0 liter vetőmag tonnánként. Korai vetés és maximum 200 kg/ha búza vetőmagnorma esetén a dózis 2 liter/tonna. Ennél nagyobb vetőmag norma (pl. 250 kg/ha, vagy több) esetén a dózis 1,8 liter/tonna. Őszi árpánál 200 kg/ha vetőmag normáig 2,0 liter/tonna a helyes dózis. A Yunta Quattro bármely csávázógéppel, a szokásos 10-20 l/t csávázólé alkalmazásával felvihető. Színező adalék hozzáadása szükségtelen, a viszonylag nagy dózisnak köszönhetően kiválóan fest.

Zantara*** – új fungicid készítmény a kalászosokban

Már most ismerkedhetünk az új készítmény nevével, mert várhatóan már jövőre forgalomba kerül. A bixafént tartalmazó cseppek a levélen azonnal szétterülnek és belesímulnak a felszínbe. A hatóanyagok egyrésze azonnal bejut a levélbe, a másik rész viszont biztonságos depóban marad és hosszú tartamhatást ad. Az új hatóanyag a gombák légzési láncában gátolja az egyik enzimet, gombaölő tulajdonsága mellett pozitív élettani hatással is rendelkezik, átsegíti a növényt a stresszhelyzeteken, hosszan zölden tartja a zászlóslevelet és elősegíti méretbeli növekedését is.

K-Obiol 25 EC már raktár fertőtlenítésben is

A betárolt termények preventív védekezésére már eddig is használták a gazdálkodók a készítményt, az idei szezontól pedig már az üres raktárak fertőtlenítésében is alkalmazhatják a termelők.

Az üres tárolók betárolás előtti kitakarítása és fertőtlenítése a terményt károsító kártevők elleni védekezés alapja. Nemcsak a tárolókat, hanem a szárító és tisztító gépsorokat, valamint a hozzá tartozó terménymozgató és szállító szerkezeteket is ki kell takarítani és fertőtleníteni (hiába tesszük kártevő mentessé a raktárt, ha a felvonók tele vannak fertőzött terménymaradványokkal, ami rögtön az első fázisban visszaszennyezi a területet). A frissen meszelt falak sem fogják a fertőtlenítést garantálni, sőt nem elegendő a falakat csak kívülről fertőtleníteni. A most már komplett kezelést a betárolás előtt és tavasszal, amikor a repülő kártevők első hulláma támad, ajánlatos elvégezni. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, tehát a kezelés után azonnal mozgatható a termény, az élelmezésügyi várakozási ideje pedig 14 nap.

További tájékoztatást, a növényvédő szerek részletes bemutatását a www.bayercropscience.hu és a www.csavazas.hu oldalon találnak Olvasóink, továbbá keressék bizalommal a Bayer munkatársait!

*** engedélyezés alatt álló készítmény