Betakarítás az őszi kalászosoknál – szép remények

Körülbelül félmillió tonnával kisebb búzatermést jósol ennél az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) hazánkban. Az USDA műholdas becslései 4,4 millió tonna magyar búzamennyiséget prognosztizálnak, míg a hazai gazdálkodók a kedvező időjárás hatására 5 millió tonna körüli össztermést sem tartanak kizártnak. Így az idei búzatermés megközelítené a tavalyi 5,03 milliót.

Mindez azt jelenti, hogy a belföldi ellátáshoz szükséges kenyérgabona- és takarmánygabona-mennyiség az idén is megterem Magyarországon, sőt még kivitelre is jut belőle, ez főként az őszi búza esetében jelent majd jelentős export lehetőséget.

A terméskilátások biztatóak. A kalászosoknál a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak ellenére jó termést jósol, hogy az enyhe tél miatt elszaporodó kórokozók és kártevők kezelésére és a májusi csapadékos időjárás miatt a gombabetegségekre (például a sárga rozsdára) jobban oda kellett figyelniük a gazdáknak, és helyenként pocokinvázió is károsította a táblákat. A becslések alapján a kalászos gabona- és repcetermés várhatóan eléri az előző évi jó termés szintjét, az előző évek átlagához képest pedig jelentősen nő.

Június közepén az őszi árpa vetésterületének – amely mintegy 208 ezer hektár – már mintegy negyedét levágták a gazdálkodók az országban. Az eddigi adatok szerint a terméshozam hektáronként 4,2 tonna, de a szakemberek ennél magasabb, 4,4 tonnás hektáronkénti átlaggal számolnak az árpa esetében.

Az átlagosnál melegebb téli és a kedvező tavaszi időjárás hatására az idei búzaaratás is sokkal korábban indult, már jóval Péter-Pál előtt június közepén megkezdődött. A gazdálkodók az idén mintegy 1,1 millió hektárról takarítanak be őszi búzát.

A búza ára a múlt év decemberétől ez év áprilisáig emelkedett a világpiaci tendenciáknak megfelelően. Világszinten jó termés várható az idén, így a záró készletek várhatóan emelkednek majd. Ez az árak csökkenését jelenti, ami jó a felhasználóknak – például az állattenyésztőknek -, de kedvezőtlen a termelőknek, ám a magasabb hozamok ezt kompenzálják, vagyis az egy hektárra jutó hozamérték várhatóan nem csökken majd az előző évhez képest.

A gazdák azzal lennének elégedettek, ha a felvásárlási árak már az aratás idején elérnék a tonnánkénti 50 ezer forintot. Aki nem tudja magtárba vinni a termést, az kénytelen már a tábla széléről eladni azt, a bértárolás ugyanis drága. Bár a terméskilátások kedvezőek, a termelői árak az utóbbi hetekben kedvezőtlenül alakultak, tonnánként 40-50 ezer forint között mozgott a takarmány- és az étkezési búza ára is.

A magyarországi stagnálással ellentétben a világ árutőzsdéin inkább csökkentek az árak 3-4 százalékkal. Úgy tűnik, hazánkban már nincs jelentősebb kínálat a termelők kezében, alig van már árualap az országban, és már mindenki az új termést várja. Zömében takarmány búzából folyt a kereskedés.

Az aratás környéki felvásárlási búzaárak tonnánként 45-48 ezer forint közöttiek, amelyek felülmúlják a tavalyi induló árakat, de elmaradnának az 50 ezer forintos termelői várakozásoktól. Az új búza megjelenése megváltást hozhat a hazai malmoknak, amelyek most rendkívül drágán, tonnánként 58-60 ezer forintért juthatnak búzához, mivel az ótermés mára jelentősen drágult az elmúlt évi árakhoz képest. A malomipari vállalkozások arra várnak, hogy az új búzatermés megjelenésével olcsóbban juthassanak alapanyaghoz.

Csörgő György

betakarítás búza növénytermesztés őszi búza őszi kalászos