fbpx

Lapzártától lapzártáig / Július

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 07.

Magyar sörfőzdéé lett az Alltech kupa A miskolci Zip’s Brewhouse 2013-as karácsonyi söre nyerte el az Alltech Brews and Food Fest rendezvény fődíját, és aranyéremmel tért haza a budapesti székhelyű Legenda Sörfőzde is Kentucky államból, a kézműves sörök seregszemléjéről.

A takarmány kiegészítő készítményeket gyártó cég Kentuckyba, a Bluegrass Country hazájába hívta meg a helyi kézműves sörkészítőket, közte a miskolci Zip’s Brewhouse-t és a budapesti Legenda Sörfőzdét. A hivatásos helyi kézműves sörfőzők versenyén összesen 30 ország 200 sörkülönlegessége szerepelt, a szakértőkből álló zsűri vakbírálat alapján, nem egymáshoz hasonlítva, hanem a kategória előírásának megfelelően a küllem, az aroma, az íz, a stílus és a minőség alapján értékelte a kisüzemi italokat.

Gáti Levente, az Alltech magyarországi képviselője utalt rá, míg hazánkban 40 kézműves sörfőzde működik, addig például az USA-ban nagy divat az otthoni és a mini kisüzemi sörfőzés. A Kentucky főzetcsalád különleges söreivel találkozhatnak a 2014-ben Normandiában megrendezésre kerülő Alltech FEI Word Equestrian Games 2014 in Normandy elnevezésű lovassport eseményen, ahol a világ legkiválóbb sportolói mérik össze tudásukat nyolc szakágban.

Forrás: Bálint Tóth János

Vannak még nehézségek az új földtörvény körül

Vannak még nehézségek az új földtörvény körül A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény (földtörvény) ugyan idén május 1-jétől hatályba lépett, a gyakorlati alkalmazása még sok bizonytalanságot rejt. A jubileumi 10. Agrár Klub témája az új földtörvény szabta változások és az ebből eredő lehetőségek voltak. A törvényi szabályozás folyamata feltehetően még nem tekinthető lezártnak. Mivel hiányzik az üzemtörvény és az integrációs törvény, illetve a végrehajtást lehetővé tevő, így például a helyi földbizottságokra vonatkozó rendeletek, valamint a mezőgazdasági végzettség és a mezőgazdasági termelőszervezet fogalmai is egyelőre ellentmondásosak, így várható még módosítás.

Az életbe lépett földtörvény a földhasználatot is meghatározza, mivel immár az is hatósági jóváhagyás köteles. Bevezetése óta a nyilvántartásba bejelentkező földművesek, illetve mezőgazdasági termelő szervezetek száma egyelőre jelentősen elmarad a várakozásoktól. Jelenleg közel 6000 földműves és 31 mezőgazdasági termelő szervezet ügye van folyamatban. A földforgalom gyakorlatilag leállt, mivel az új jogszabály alkalmazása jelentősen megnövelte a földtulajdon adásvételének átfutási idejét. Ez a jelen szabályozási körülmények között ideális esetben mintegy 184 nap. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy az ország különböző pontjain eltérő jogértelmezésekkel lehet találkozni a földtörvény gyakorlati alkalmazásakor.

Az eddig megszerzett jogokat az új szabályozás ugyanakkor nem érinti, a haszonbérleti szerződés lejártáig a már érvényben lévő állapot változatlan. A jelenlegi földhasználók azonban máris keresik az alkalmazkodás módját, lehetőségeit, mivel az új szabályozás szerint szükséges szigorú kötelezettségvállalások mellett az elővételi jog a jelenlegi haszonbérlőt háttérbe sorolja.

Forrás: K&H és az Agrár Európa Kft. szervezte jubileumi 10. Agrár Klub

A Väderstad kiszáll a Nagy Talajművelő Show-ból

A Väderstad kiszáll a Nagy Talajművelő Show-bólA Väderstad öt évvel ezelőtt elsőként mondott igent a Nagy Talajművelő Show ötletére, és oroszlánrészt vállalt a szervezésben és a lebonyolításban. Hangsúlyoztuk, hogy ha a rendezvények valóban nagy tömegeket mozgósítanak, és a megvalósítás költségei – az összefogásnak köszönhetően – csökkenthetők, van értelme a közös szántóföldi bemutatóknak. Ezek az elvárások nem teljesültek az utóbbi két évben. A Väderstad másik nagy dilemmája a rendezvény szakmai jellege, a sok gépkapcsolatnak köszönhetően kevés idő jut a gépek agronómiai előnyeinek kidomborítására.

A hagyományos Väderstad Országjárás keretében megtartott szántóföldi bemutatók továbbra is – ahogy eddig – megmaradnak igazi szakmai rendezvényeknek, ahol sokat lehet tapasztalni és tanulni. Itt mindig érvényre jut a Väderstad igazi erőssége, a koncepcióépítés és a gazdatanítás. Az idei évtől kezdődően a SYNGENTA CONTIVOTM programban résztvevő vállalatokkal közös szervezésben tartjuk a bemutatóinkat, és végre egy integrált, közös ajánlást tudunk adni a termelők számára a klímaváltozás hozta technológiaváltást illetően.

Forrás: Kalmár Tibor, ügyvezető, Vaderstad Kft.