fbpx

Bioalga az első levéltrágya, amely egyedülálló módon, adott környezeti hatásra reagálva segíti a növényt

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 31.

Bioalgával nem csak a tápanyaghiányos állapotokat tudjuk megszüntetni, hanem a terméskiesésért sok esetben felelős növényeket ért környezeti stresszt kivédve segítjük a növényt.

Közeledik az őszi vetésű növények kora tavaszi levéltrágyázása. Az elmúlt évek sikerterméke, a Bioalga már minden kontinensen jelen van, és használják a növénytermesztésben. A Bioalgáról, alkalmazhatóságáról, szükségességéről kérdeztük Rezsek Attilát, a Prolansys Kft.-től.

Miért hatékonyabb a Bioalga a hagyományos levéltrágyákhoz képest? Mi a titka?

Egyrészt minden tápanyagot szerves formában tartalmaz, és sejtszinten pótolja a hiányelemeket a növényekben. Másrészt pedig a Bioalga a növényekbe bekerülve pontosan a növényeket ért környezeti változásokra, külső stresszhatásokra reagál, és annak megfelelően termel növényi hormonokat, aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, hogy milyen stresszt kell kivédeni. Minden stressz gyengíti a növények immunállapotát, az immunrendszer építőkövei pedig a mikro- és makroelemek. Amikor hiányállapot van, akkor a növények nem képesek kivédekezni a stresszt, és fogékonyabbá válnak a betegségekre. Nagyon fontos további különbség, hogy a Bioalga a teljes tenyészidőszakban a növény rendelkezésére áll, vagyis a növény hozzáfér bármikor, amikor hiányállapot lép fel.  Ellentétben a hagyományos tápanyagokkal, amelyek a kijuttatást követően adott ideig rendelkezésre állnak s csak egy részét képesek a növények felvenni. Emellett magas a klorofilltartalma. A Bioalga alkalmazásával tulajdonképpen nemcsak a növények teljes tápanyag-háztartását tesszük rendbe, hanem immunerőssé válnak a növények, sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Az elmúlt évek hazai és nemzetközi tapasztalatai egyértelműen igazolták azt, hogy a kezelt növények kevésbé vagy egyáltalán nem voltak betegek. A búzáknál megelőztük a gombásodást, és a repceállományokban is kevesebb volt a betegség, a repcéknél a hozamok is megnőttek. A Bioalgával valójában elsőként tudunk olyan levéltrágyát biztosítani, amely egyedülálló módon mindig adott környezeti hatásra reagál, kivédve a stresszhelyzetet. Mikor is lennének fontosabbak a Bioalga jótékony hatásai, mint napjainkban, amikor a körülmények ennyire kiszámíthatatlanok, és fogalmunk sincs, mire készüljünk?!

Mára már elterjedt minden kontinensen, egyre többen használják. Mik a tapasztalatok?

Mára minden kontinensen jelen vagyunk, Amerika, Ázsia, Európa mellett már Afrikában is. A gyors terjedés legfőbb oka éppen az, hogy teljesen eltérő körülmények között is hatékony. Ennek oka, hogy az algatörzsek annyira szélsőségtűrőek, hogy túlélnek mindent, az algák egyébként is a földi élővilág egyik leginkább szélsőségtűrő organizmusai. Nagyon fontos, hogy az alga olyan, mint egy tökéletes növény, hiszen a nagyobb „társaik” számára a tökéletes fejlődéshez szükséges minden tápanyagot tartalmaz, magában koncentrál. A Bioalgával tulajdonképpen ezt tudjuk átadni a növényeknek. Liebig törvénye óta bebizonyosodott, mekkora jelentősége van annak, hogy ha hiányállapotok alakulnak ki, vagyis valamely mikro-, makroelemből hiány áll fenn. Ugyanis ez kihat a többi elem felvételére is. Amennyi a legkisebb mennyiségű elem, csak annak mértékéig képes a többi elemet is a növény felvenni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár műtrágyázunk, akár bármilyen anyagot használunk, tudnunk kell, hogy a hatóanyag-tartalomnak csak egy része lesz képes hasznosulni. A mai drága termelési költségek mellett ez nagy luxus. Bioalgával megszűnik a tápanyaghiányos állapot, aminek a következménye, hogy minden más felhasznált tápanyag is képes teljes egészében hasznosulni. Valójában ez a legfőbb tapasztalat, ami miatt minden kontinensen folyamatosan használják és építik be a termesztéstechnológiába.

Milyen növényeknél, hogyan és mikor juttassuk ki a Bioalgát?

Szántóföldi permetezővel tudjuk kijuttatni. Kora tavasszal az őszi búzák és repcék esetében, ahogy a levélfelület képes felvenni, érdemes kijuttatni megosztott kezeléssel, azaz kétszeri alkalmazással. Repcéket nagyon megindítja és hozamfokozó, búzák esetében a beltartalmat is javítja, valamint megvédi betegségekkel szemben. A kukorica aszálytűrését rendkívüli módon erősítjük vele, így használni kell! Kiindulva a folyamatos felmelegedésből, sokat teszünk azért, hogy ne legyen terméskiesésünk.

Prolansys Kft.
www.prolansys.hu