fbpx

Biogázüzemet avattak Békésen

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 16.

Egy év alatt 1,3 Mrd Ft ráfordítással épült fel Békésen a Biogáz Béta Kft. 2014. szeptember 5-én átadott biogázüzeme, ami jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és hatékony megoldást jelent évenként mintegy 60 ezer tonna trágya teljes körű hasznosítására, és 1200 tonna műtrágya kiváltására. Az itt megtermelt villamosenergiát ugyan ipari hasznosításra szánják, de 2100 háztartás áramszükségletére, valamint 320 háztartás évi hőszükségletére lenne elég. A létesítmény a város energiabiztonságát is erősíti, mivel az áramellátásban a lakosság is igényelhet a megtermelt zöldenergiából.

– Ez a 633 millió Ft-tal támogatott projekt a tökéletes példája annak, amikor egy uniós forrás a lehető legjobb helyre került, mert itt a legtöbb értéket tudja teremteni – mondta dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az üzem avatási ünnepségén.

Hozzátette, hogy a kormány számára fontos a kis- és középvállalkozói szektor támogatása, mivel a foglalkoztatottak 73%-a, azaz több mint kétmillió ember ebben dolgozik. A 2014-20 közötti EU-költségvetésből hazánknak jutó 12 ezer Mrd Ft fejlesztési források 60%-át gazdaságfejlesztésre, azon belül is az agrárium megújítására fordítják, a megújuló energiaforrások hasznosítási arányát 2020-ra 13% elérésében célozták meg.

A szintén jelen lévő Glattfelder Béla belgazdaságért felelős államtitkár a nemzetgazdaság fejlődése szempontjából vázolta fel a biogáztechnológiában rejlő lehetőségeket és annak megoldását, hogy a zöldenergiákat a gazdaságok mellett a magánszektor is használja. – A biogázzal nem csak energiát termelünk, hanem óriási mennyiségű metánkibocsátást is megakadályozunk – mondta -, mert egy ilyen biogázüzemmel 1/25-re csökkenthető a trágya erjedésével keletkező káros hatás.

Hangsúlyozta, hogy a jövőben nem volna szabad úgy állattartó telepet létesíteni, hogy mellette ne épüljön a gázfelhasználásunk 50%-át biztosító biogázüzem, valamint, hogy a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú a megújuló energiák megfelelő mennyiségű használata.

A versenyképesség szerepe a beruházó Biogáz Béta Kft. többségi tulajdonosa, a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Végh László számára is fontos, az új üzem építését is ez indokolta. A 2700 hektár szántóföldön gazdálkodó, ötszáz hektáron hibrid kukoricát termelő és feldolgozó, saját vetőmagüzemmel rendelkező gazdaság életében a tejtermelő ágazat is jelentős, tehenészetükben 1200 jószág napi 30 ezer liter tejet termel. Éves árbevételük 2 Mrd Ft, mégis úgy látták, hogy a különböző országok konkurens gazdaságai hatékonyabbak náluk, így döntöttek az új technológiák bevonásáról.

-A biogáz előállításában ugyan nem voltunk jártasak, de a Biogáz Unió Zrt. szakemberei a legjobb technológiával szerelték fel az üzemet, így minden tapasztalatot összegyűjtve és minden megoldást megtalálva a 96%-os termelési kapacitást az átlagos 6 hónap helyett szeretnénk 2-3-ra csökkenteni.

A jó minőségű és megfelelő mennyiségű alapanyag saját telepükről érkező szarvasmarha almos- és hígtrágya, tyúkketreces trágya és kukoricasiló, valamint sertés hígtrágya. A kétlépcsős mezofil technológiával az 1189 kW teljesítményű üzem gáztermelése 2 db fermentor és 1 db utófermentor bevonásával történik, a keletkezett biogáz blokkfűtőműves erőműben (GE Jenbacher) hasznosul. A villamosenergia termelés csúcs- és völgyidőszakban történik, a termelt hőt a szomszédos állattartó telepen használják fel, a technológiai folyamat végén keletkező biotrágya pedig a környező földeket élénkíti. Az üzem működése nemzetgazdasági szinten évi 7.865 tonna üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentést eredményez.

A Biogáz Béta Kft. ügyvezetője, Szegedi Katalin azt a reményét fejezte ki zárszóként, hogy Békés, a hidak városa a biogázüzem révén egy újabb összekötő híddal lett gazdagabb. A kivitelező képviseletében Pongrácz Péter elnök-vezérigazgatója egy valódi zöldmezős beruházást ismertetett, amit az ökumenikus papi áldást és az ünnepélyes nemzetiszín szalag átvágását követően be is mutatott a résztvevőknek.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.