fbpx

Bőséges szilvatermés várható

Írta: Csomor Zsolt - 2018 július 31.

Mennyiséget tekintve jó szilvatermés várható idén, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon átlagnak számító 60-65 ezer tonna szilva valószínűleg kényelmesen meglesz az idén, nyilatkozta Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakmai igazgatója.

Tavaly a fagykárok a szilvát is érintették, ami miatt kisebb volt a termés mennyisége, ami a termelők szempontjából jó volt, hiszen magasabb áron tudták értékesíteni a gyümölcsöt. Idén viszont a szélsőséges időjárás, a hirtelen jött meleg miatt jóval előbb kezdett érni: már július első hetében megkezdték a korai fajták szüretelését a termelők.

A korai érésű fajtákkal nem nagy volumenben foglalkoznak a hazai szilvatermelők. A nagyobb mennyiségben megjelenő termésre – a klasszikus értelemben vett dömpingre – augusztus közepétől szoktunk számítani, ami idén inkább a hónap elején várható. A késői érésű fajták szezonja szeptemberben lesz idén.

Hunyadi István felhívta a figyelmet arra is, hogy a szilva sem szereti a fagyot, de valamivel jobban tűri, mint a kényes kajszi vagy az őszibarack. A virágzáskori fagyok igencsak megritkítják, sőt teljesen tönkre is tehetik. Azt is szokták mondani, hogy megfázik a szilva, amikor komolyabb lehűlések jönnek virágzáskor. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy esetleg mennyiségben megritkul, de akár a minőség javára is válhat.

Veszélyes lehet a termésre a szilvamoly és a poloskaszagú szilvadarázs: ez mindig a gazdák odafigyelésén múlik, hiszen ezen kártevők ellen megfelelő védőszerek állnak rendelkezésre a megelőzéshez.

Összeállította:
Csomor Zsolt