fbpx

CERONE – ne dőljünk be soha!

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 29.

Az intenzív búza- vagy árpatermesztés egyik mesterfogása az állomány megdőlésének megelőzése. Ehhez a Bayer a Cerone növekedésszabályzó és termésfokozó készítményt javasolja, melynek főbb előnyei: (1) stabil szár, nincs korai megdőlés és terméscsökkenés, (2) optimális N-kihasználás, (3) egységes, szilárd állomány, egyenletes érés, könnyű betakarítás, (4) jobb minőség, nagyobb termés, (5) rugalmas dózis és felhasználási idő.

A Cerone etefon hatóanyagot tartalmaz. Ez a kijuttatás után felszívódik a növénybe, és az intenzív növekedési pontoknál halmozódik fel. Itt gyorsan etilénre, sósavra és foszforsavra bomlik. A felszabaduló etilén a növekedési hormonok, mindenekelőtt az auxinok és gibberellinek szintézisét gátolva növekedéslassulást idéz elő. Ennek hatására a sejtek a felső internódiumokban rövidebbek, vastagabb falúak lesznek, ezáltal alacsonyabb és vastagabb lesz a gabona szára, ami jelentősen csökkenti a megdőlés mértékét, vagy teljesen megakadályozza azt, és így a termésveszteséget is csökkenti. Az etilén másik hatása, hogy javítja a N-hasznosítást, elősegíti a szemtelítődést, vagyis növeli a termést.

A Cerone Magyarországon őszi búzában (őszi durum is), őszi árpában és rozsban engedélyezett. Az alkalmazott dózis a kezelt kultúra, a fajta és a termőhely által meghatározott megdőlési hajlam, a N-ellátás intenzitása és a kijuttatási idő függvénye. Általánosságban: az egyes kultúrákban engedélyezett dózishatáron belül a nagyobb megdőlési hajlam, az intenzívebb N-ellátás, több csapadék és korábbi kijuttatás esetén a nagyobb dózist; kisebb várható megdőlés, alacsonyabb N-szint, szárazabb idő és későbbi kijuttatás esetén kisebb dózist kell alkalmazni. A kezelés termésnövelő hatása jó N-ellátottság, nem túl késői vetés, nagy növénysűrűség és több csapadék esetén nagyobb. Ilyen körülmények között a megengedett határokon belül a magasabb dózisokat érdemes használni. Kevésbé intenzív jellemzők esetén az alacsonyabb dózisok javasoltak, kifejezetten aszályos időszakban, vagy gyenge tápanyag ellátottságnál azonban a kezelést inkább el kell hagyni, mert az őszi búza ilyenkor akár negatívan is reagálhat a stresszhormon megjelenésére. Az engedélyezett kijuttatási időszak őszi búza és őszi árpa esetén a kétszárcsomós állapottól (BBCH 32) kezdődik. Az optimális idő viszont későbbre, a zászlóslevél hegyének megjelenése (BBCH37) és a zászlóslevél nyelvecske megjelenése (BBCH45) közé esik. A zászlóslevél hüvelyének felnyílásától (BBCH47) viszont már egyik kultúrában sem szabad kezelni! Hidegben, és ha éjszaka fagy várható, ne kezeljünk!

Fungicidekkel és rovarölő szerekkel való kombináció lehetséges, de minden esetben végezzünk előzetesen keverési próbát, mivel a Cerone erősen savas oldatot képez! A Cerone herbicidekkel való kombinálása általában nem javasolt. Kerüljük a többszörös tankkeverékek alkalmazását! Réztartalmú szerekkel, vagy savas lombtrágyákkal való együttes kijuttatása nem javasolt. Tankkombináció készítésekor a Cerone bekeverését előzze meg minden más készítmény, majd a 3/4-ig töltött tartályba utolsóként töltsük be!

A korai kijuttatású növekedésszabályzók alkalmazásáról a tényleges szükségesség ismerete nélkül kell dönteni. Ezek ideje az idei szezonra hamarosan lejár. A Cerone másként működik, optimális kijuttatása később, a zászlóslevél megjelenése környékén van. Így a kijuttatásról a valós helyzetnek megfelelően tudunk dönteni.

Csorba Csaba

Bayer Hungária Kft.

www.agro.bayer.co.hu