Családi farmok kialakítását támogatja a román kormány

Családi farmok kialakítását támogatja a román kormányBukarest, 2013. április 18., csütörtök (MTI) – Családi tehénfarmok kialakítását támogatja a román kormány, és ennek érdekében külön program indítását tervezi – derült ki Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter csütörtöki nyilatkozatából.

A tárcavezető kifejtette, hogy Romániának 1,2 millió fős tejelő tehénállománya van, amelyek közül 100 ezer állat, vagyis az állomány alig 8 százaléka található korszerű farmokon, a többi egy-két szarvasmarhát tartó magángazdaságban.

Daniel Constantin szerint ezek a kis magángazdaságok hosszú távon nem versenyképesek, hiszen növelniük kellene a tejtermelést azért, hogy talpon maradhassanak, ezért több családi farmra van szükség, ahol legalább 15-20 tehenet tartanak. Rámutatott: csak a gazdák társulása nyomán lehet kialakítani ilyen családi farmokat.

A minisztérium ösztönzi a gazdák társulását, és már 2013-ban támogatni fogja egy program keretében a farmok létrehozását. Erre a célra 50 millió eurót fordít, amiből ezer farmot lehet alapítani – mondta a román mezőgazdasági miniszter.

MTI 2013. április 18.