fbpx

Csökkent, de erős volt év elején az agrárexportunk

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 29.

Ha voltak is előjelei, március végéig alig csökkent a hazai mezőgazdasági termékek kivitele. És persze továbbra is Európa a legfontosabb piacunk.

 

 

Kisebbre nőtt

Az idei első negyedévben is aktívummal zárta a külkereskedelmet a hazai mezőgazdaság – adta közre a KSH adatai alapján az Agrárgazdasági Kutatóintézet. Nőtt ugyan a behozatal – összesen durván 1,8 milliárd millió euró értékben –, de ennél is jobban a kivitel, ami csaknem elérte a 2,6 milliárd eurót. Ezzel a magyar agrárium export-importegyenlege továbbra is többletes – igaz, a tavalyi év hasonló időszakától 70 millió euróval elmaradva, 808,5 millió euró.

 

 

Árindex

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 6,1, importértéke 13,9%-kal nőtt 2020 első három hónapjában, így az egyenleg majdnem 8%-kal volt kevesebb a 2019 első negyedévi értéktől. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportárindexe 0,4, az importárindex 7,5%-kal emelkedett a tavalyihoz képest 2020 első három hónapjában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2020 első negyedévében 9,3, az importértékből 6,9%-os volt.

 

 

Európáé vagyunk

Hazánk agrár-külkereskedelme az első negyedévben döntően Európától függött. A kivitel 95,4%-át európai országokkal bonyolítottuk, Ázsia részesedése 3,1, Amerikáé csak 1 százalék volt (Afrika és Ausztrália részesedése a fél %-ot sem éri el). Az EU belső piaca meghatározó: az agrár-külkereskedelmi exportból 83,5, az importértékből 91,8%-kal részesedett 2020 első három hónapjában. Az EU-tagországok által exportált termékek értéke 4,1, az import értéke 14,3%-kal nőtt, így az egyenleg 527,7 millió eurós értéke 18,3%-kal kisebb, mint a tavalyi hasonló időszakban.

 

 

Piacaink

A legfontosabb export- és importpartnerek köre szinte azonos, így a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2020 első negyedévében is Németországgal bonyolódott. További fontos partnerek az agrárexport értékének csökkenő sorrendjében a következő országok voltak: Románia, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Oroszország, Hollandia és Horvátország. A felsorolt országok részesedése meghaladta a teljes agrárkivitel 70%-át. Az agrártermékek beszállítói szinte megegyeznek az exportpiacokkal, amelyek a behozatal 81%-kal biztosították.