fbpx

Csülökápolás, szarvtalanítás megbízható eszközökkel

Írta: Kohout Zoltán - 2019 szeptember 13.

A szarvasmarhatartók tudják csak igazán, milyen kiemelt fontossága van a gondosan kezelt állatnak – az egészséges csülök és körmök, a sérülésmentes szarvtalanítás szempontjából. Horváth Ferenc, akinek több mint két évtizedes gyakorlata, tapasztalata van e szakterületen, arra is felhívja a figyelmet, hogy a szarvasmarhatartóknak komoly kárt okozó sérülések elkerülése érdekében nem a mennyiségi, hanem a minőségi munka a fontos, és ehhez a megfelelő eszközökkel, szerszámokkal kell rendelkezni.

Gondosság, megelőzés, zavartalanság

Újra és újra van értelme felhívni a szarvasmarhatartók figyelmét a csülökápolás és a szarvtalanítás fontosságára – állapítja meg a debreceni Horváth Ferenc, aki bő két évtizede dolgozik ebben a szakágban. – Fontos, hogy az évente kétszer végrehajtandó csülökápoláshoz, gyógykörmözéshez a megfelelő eszközöket válasszuk. A kéziszerszámok mellett kalodáinkkal, mobil folyosónkkal biztosítjuk azt, hogy az állattartó telep, a gazdaság megszokott, napi munkájának zavartalansága mellett, fennakadások nélkül végezzük el a munkát – mutat rá a vállalkozó.

Horváth Ferenc szerint nagyon nagy jelentősége van annak, hogy minél kevesebb töréssel, az állatok felesleges zargatása nélkül, nyugodt körülmények között folyjon a munka.

Tapasztalataink szerint az a legjobb, ha nem a kapkodás, a mennyiségre való sietős törekvés hajtja ezt a munkát, hanem a körültekintő gondosság, vagyis a jó minőségben elvégzett csülökápolás. A szarvasmarha lábvégének időben végrehajtott körmözése, a betegségek időbeni kezelése segít elkerülni a duplatalpak, irhagyulladások, talpfekélyek és gombás betegségek kialakulását. Egyszóval, állatgyógyászati szempontból nagyon nagy jelentőségű az időben elvégzett kezelés – hangoztatja Horváth Ferenc.

Befolyásolja a jövedelmezőséget

A szakember szerint az utóbbi években egyre nagyobb jelentősége van a húsmarhatartók körében is a körmözésnek, szarvtalanításnak.

Húsmarháinkat is borjúkorukban, 5-6 naposan célszerű szarvtalanítani, de legkésőbb 1-2 éves korukban, kézi szerszámokkal. Ez annak érdekében fontos, hogy ne okozzanak egymásnak kisebb-nagyobb, de adott esetben súlyos, netán végzetes következménnyel járó sérüléseket, például hasfalrepedést – figyelmeztet a szakember. Tapasztalatai szerint a szarvtalan egyedek nyugodtabbak, illetve kisebb területen való tartás esetében is kiszámíthatóbb, sokkal higgadtabb viselkedést vesznek fel. Ennek különösen a téli időszaki tartás és takarmányozás során van jelentősége. – Ezek a szempontok közvetlenül befolyásolhatják a tejelő- vagy húsmarhák termelését, élettartamát is – teszi hozzá Horváth Ferenc.

Segítség az állattartóknak

Eszközeinkkel megfelelő módon, sérülésmentesen tudjuk elvégezni ezeket a feladatokat, s ebben nagy segítség a speciális kaloda, a kis helyen szállítható, de akár 12 méteresre felállítható mobil folyosó. Továbbá jól tudunk alkalmazkodni az állattartótelep, a gazdaság megszokott napi működéséhez annak zavartalansága érdekében. Egyszóval jelentősen tudjuk segíteni állattartó partnereink eredményes munkáját. – mondja Horváth Ferenc.

Maradt kérdése? Itt érdeklődjön!

Horváth Ferenc egyéni vállalkozó
4033 Debrecen, Sámsoni út 147/B
06-20/919-48-85