Dinnyeszezon hosszabbítás eltolt ültetéssel

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. év végén megtartott dinnyetermesztési roadshow-jának egyik kiemelt célja, hogy korszerűsítési javaslatokat mutasson be a termelők számára.

A kamara hazánk 5 nagyobb görögdinnye termőkörzetéhez igazodva tartotta meg a „Magyar dinnyetermesztés jövője” című dinnyeszakmai roadshow-ját a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével együttműködve. A rendezvénysorozat 5 színhelyén egy szakmai blokk keretében ismertették az országos, regionális és nemzetközi termelési tapasztalatokat, az egyesület működését, a spanyol szakmai tanulmányút összegzését, valamint a növényvédelem aktualitásait. Ezt kiegészítve került sor minden helyszínen konkrét termék- és fajtabemutatókra is.

Figyelni kell a piacot és azt kell termelni, amit elvárnak, hangzott el a rendezvényen. A fogyasztó a szezon elejétől a végéig minőségi terméket kíván vásárolni. Ma már nem lehetnek versenyképesek a termelők rövid, 2-3 hetes betakarítási idővel: a szezont egészen szeptember végéig szükséges kitolni. A szezonhosszabbítás ma már elérhető 3-4 eltolt ültetéssel, illetve különböző tenyészidejű fajták és technológiák bevezetésével. A jól szervezett ültetési és betakarítási terv kiküszöböli az időszakos túltermelés problémáját is.

A minőség egyre inkább elvárás hazánkban és külföldön egyaránt. Az elmúlt évek marketingprogramjai kedvezően hatottak a hazai fogyasztásra, ami jó alapot jelent az utóbbi időszakban csökkent exportpiacaink visszaszerzéséhez. A jó termelési feltételek mellett elengedhetetlen feladat a termelői szerveződés fejlődése, ami mind a termelés, mind az árukezelés szempontjából kiemelten fontos. A megfelelő piaci igények ellátásához megfelelő logisztikai háttér szükséges, olvasható a NAK honlapján.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no