fbpx

Drága lesz a paprikáskrumpli – nincs olcsó burgonya

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 18.

Nem lesz egyszerű éve a burgonyatermesztőknek és a kereskedőknek. Néhol alacsony a kereslet, mégis sok országban magas árak jellemzik a piacot – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra (NAK) a globális burgonyapiaci jelentésekre hivatkozó elemzéséből.

Burgonya
Borúlátók az elemzők burgonyafronton (fotó: Horizont Média/Archívum)

Hollandia – alacsony hozam, inaktív burgonyapiac

Az időjárási körülmények ismét szerepet játszanak az idei holland burgonyatermésben. A hosszú száraz időszakot követően az elmúlt hetek esőzései még mindig hozhatnak némi mennyiséget. Ennek ellenére az első termések nem reménykeltőek: jelen állás szerint a terméshozamok elmaradnak a 2018-as terméstől, amely annak idején a sokéves átlagnál is alacsonyabb volt.

Amúgy is nyomás tapasztalható a nitrogénprobléma körüli intézkedések miatt, például a pufferzónák kialakítása kapcsán.

Ami viszont pozitívum, az a növekvő chipsipar, amelynek szüksége van nyersanyagra, ez pedig a szerződéses árak emelkedését okozta.

Belgium – bizonytalan betakarítási eredmények

Nagy a bizonytalanság a közelgő belga burgonyaszezon körül. A tavaszi problémák és a nehéz időjárási körülmények meglátszanak terméshozamokon.

Már most szinte biztosan kijelenthető, hogy nem lesz csúcstermés.

Németország – a lakosság átment turistába, otthon nincs vásárlóerő

A szezon elején a hiányzó csapadék miatt nagy hiány volt a piacokon, így a burgonya árszintje magasan állt be. Az észak-németországi élelmiszer-kiskereskedők nagy mennyiségű burgonyát vásároltak, mivel a korábbi árukészletük gyorsan kiürült. Az elmúlt hetek hosszan tartó esőzései miatt a termelők nem tudtak növényvédőszereket használni a kártevők ellen, így az új termésnél késések várhatóak. A német gazdák várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején kezdik a betakarítást.

A kiskereskedelem és a feldolgozóipar lényegesen több pénzt kínált a termelőknek, ezért a nagykereskedelem lassan indult be. Árfelhajtó hatása volt annak is, hogy az importáru kínálata is meglehetősen szűkös volt idén.

A nyári szabadságolások miatt a kereslet alacsony volt, sőt az előző éveket is alulmúlta, olyan sokan mentek külföldre.

Az időjárás hektikus változása miatt egyre nagyobb kihívást jelent, hogy jó minőséget és megfelelő méretet tudjanak szállítani a termelők. Jelenleg több nyersburgonyát adnak el nagykereskedőkön keresztül, mert sok gazda, aki általában közvetlenül értékesíti a terményét, az időjárás miatt nem tudja ezt megtenni.

Franciaország – a kereslet meghaladja a kínálatot

A francia piacon még mindig nagyobb kereslet, mint a kínálat, a szezonok átfedése miatt még mindig érződik a tavalyi kiesés. A 2023-as ültetés ideje alatt kedvezőtlenek voltak az időjárási körülmények, így csúszásban van a szezon, a betakarítás a szokásostól 2-3 héttel később várható. Mindennek köszönhetően az árak magasak.

A mennyiségi hiányt spanyol burgonyaimporttal próbálják kiegyenlíteni (bár ott is hiány van), mivel a fejlődő feldolgozóipar nagy felvásárlóként van jelen a piacon.

A franciaországi termőterületek be vannak vetve, az elemzők szerint, ha késve is, de a betakarítást követően feltöltik a készleteket.

Egyesült Királyság – a Brexit ezen a téren is nehezíti az angolok életét

Az év elején még mindig volt bőven előző évi termés az angol piacon, és az árak csak május közepe táján emelkedtek. A tavalyi szezon végén tapasztalt jobb árak a tél folyamán is fennmaradhatnak, mind a 2022-es, mind a 2023-as területcsökkenés miatt.

Az idei burgonyaszezon néhány hete kezdődött, és az új termés jónak ígérkezik. A korai burgonyát megviselte az év eleji aszály, de az előző hetek esőzései miatt a későbbi burgonyahozam bőséges lehet, igaz területenként nagyon változó.

Skóciában a termesztési feltételek kedvezőek voltak mind az étkezési, mind a vetőburgonya esetében, mivel a nagyon száraz május és június után júliusban sok eső esett. A fő betakarítási időszak szeptemberben kezdődik majd. A terméshozamoktól függetlenül idén kevés lesz a mennyiség, mivel sok termelő – a negatív tapasztalatok miatt – más országokhoz hasonlóan, felhagyott a burgonyatermesztéssel (Brexit, magas energiaköltségek és a munkaerőhiány).

Az árak idén jobbak voltak, az infláció mégis elvitte a termelők esetleges nyereségét.

Olaszország – a kiváló minőség és az alacsonyabb hozam magas árakat generál

Alacsonyak a hozamok, például Emilia Romagnában, Olaszország egyik fő termesztési régiójában 25-30%-kal csökkent a burgonyatermelés. A kereslet folyamatosan magas, a minőség jó, ez jelentős áremelkedéshez vezetett. Az előző két évvel ellentétben 2023-ban nem voltak nagy kártevő problémák, a hektikus csapadék miatt mégis kicsik a gumók, de minőség mégis kiváló.

A termelők számára az alacsonyabb terméshozamot a magas piaci árak kompenzálják.

Spanyolországot burgonyahiány jellemzi

A szezon korán, július elején indult, sőt egyes területeken már június végén, jelenleg Kasztília és León területein folynak a betakarítási munkák.

A szezont burgonyakészletekkel indították, de exportlehetőségeket kihasználva gyorsan kinyomták a tavalyi termést.

Dél-Afrika – magas árak jellemzőek

Ebben a szezonban kevesebb területen ültettek étkezési burgonyát (20 413 hektár), mint korábbi években, az áramkimaradások is negatívan befolyásolják a gazdaságok öntözési lehetőségeit is. Ettől függetlenül Dél-Afrika burgonyából önellátó és exportra is jut.

Jelenleg a burgonyaárak kivételesen magasak, 78%-kal több a tavalyinál, de ahogy a betakarításokkal növekedni fog a kínálatát, a piac ellátottsága javulni fog – ez pedig lefelé viszi majd az árakat.

Kína – több, mint 13%-kal nőtt a vetésterület

Az idei burgonyaszezonban a termőterületek növekedtek. Júliusban már volt újburgonya a piacon, a magas kínálat miatt az árak alacsonyabban álltak be, mint tavaly.

Augusztusban és szeptemberben további árcsökkenés várható a betakarítások miatt.

Észak-Amerika: Nagyobb újtermésű burgonya-kínálat érkezik

Magas a kereslet, ettől függetlenül a burgonya árai az egész szezonban történelmi magasságban voltak.

Várható, hogy a nagyobb kínálat miatt (még csak most indulnak a betakarítások) az árak alacsonyabbak lesznek, és a kereslet tovább élénkül.

Forrás: NAK