fbpx

Együttműködési megállapodást írt alá az agrárkamara az ágazat finanszírozásának javításáért

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 20.

Együttműködési megállapodást írt alá az agrárkamara az ágazat finanszírozásának javításáértBudapest, 2014. március 19., szerda (MTI) – Az agrárágazat finanszírozásának és versenyképességének javítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) szerdán Budapesten.

Mindkét szervezet kiemelten kezeli az őstermelők és a családi gazdaságok finanszírozási feltételeinek javítását. A NAK az alapítvány segítségével a hálózatán keresztül eljuttatja a finanszírozási, uniós és hazai támogatási lehetőségekkel kapcsolatos információkat a vállalkozásokhoz – mondta el Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

Az agrárium támogatási lehetőségei más ágazatokhoz képest szigorúbban szabályozottak. Az AVHGA vállalja, hogy a kedvezményes kezességi díjra nem jogosult agrárcégek számára alapítványi támogatást biztosít – közölte Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy saját kockázatára, az állam viszontgaranciája nélkül nyújt kezességet ezeknek a cégeknek – tette hozzá.

Az ügyvezető igazgató kiemelte azt is: közös céljuk a kamarával, hogy olyan új pénzügyi eszközöket, megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek segítik a következő években a mezőgazdasági beruházások megvalósulását.

Az AVHGA 1991-es megalakulása óta non-profit szervezetként készfizető kezességvállalással segíti a vidéki agrár mikro-, kis és közepes vállalkozásokat. Az alapítvány több mint 150 pénzügyi intézménnyel áll kapcsolatban, így csaknem 2500 hitelintézeti fiókban juthatnak hozzá a vállalkozások a kezességhez – ismertette Herczegh András.

MTI 2014. március 19.