fbpx

Együttműködési megállapodást kötött a Horvát Gazdasági Kamara és a NAK

Írta: - 2016 január 25.

A horvát-magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok elmélyítése, valamint a kétoldalú együttműködés fejlődésének előmozdítása érdekében megállapodást írt alá a Horvát Gazdasági Kamara és a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetője 2015. január 21-én, Zágrábban.

A megállapodás azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert Horvátország az EU-tagállamok közül a 11. legnagyobb agrárexport-célországa Magyarországnak.

Együttműködési megállapodást kötött a Horvát Gazdasági Kamara (HGK) és a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szerződést Luka Burilović, a HGK elnöke, valamint Győrffy Balázs, a NAK elnöke írták alá. A megállapodás legfontosabb célja a Horvát Köztársaság és Magyarország termelői, gazdasági társaságai közötti rendszeres kapcsolattartás elősegítése, valamint a hatékony gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kialakítása és ápolása a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az erdészet területén.

A szervezetek vezetői az aláírás kapcsán egybehangzóan elmondták: a megállapodással a Horvát Gazdasági Kamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen megteremtik a Horvátország és Magyarország közötti még szorosabb gazdasági együttműködés lehetőségét. A megállapodás kiterjed többek között üzleti fórumok megszervezésére, illetve vásárok, kiállítások, konferenciák, szemináriumok és egyéb hasonló rendezvények ajánlására.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt figyelmet fordít a gazdasági kapcsolatok élénkítésére, valamint a külföldi országokkal történő tapasztalatcserére. Ennek keretében a külföldi kamarákkal és testületekkel is szoros együttműködésre törekszik. Ezek sorába tartozik mostantól fogva a Horvát Gazdasági Kamarával megkötött megállapodás is” – mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

„A mai megállapodással két, a maga hazájában erős szervezet mélyíti tovább Horvátország és Magyarország vidékfejlesztési- és a gazdasági kapcsolatait. Ennek azért is van fontos jelentősége, mert a mezőgazdaság terén országaink hagyományosan összefonódtak, így annak közös fejlesztése mindkét fél számára létfontosságú” – hangsúlyozta Luka Burilović, a Horvát Gazdasági Kamara elnöke.

Horvátország az EU-tagállamok közül a 11. legnagyobb agrárexport-célországa Magyarországnak. Hazánk 2015. januárja és szeptembere között 175 millió euró értékben szállított mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket Horvátországba. Az export folyamatos bővülését mutatja, hogy ez az érték 13 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakát, míg 2014-ben szinte azonos, 14 százalékos volt a bővülés az előző évhez képest.

(NAK, Fotó: Gyulai Tóth Zoltán)