fbpx

Szlovén-magyar fellépés a tejpiac konszolidációja érdekében

Írta: - 2016 január 25.

Közös fellépést sürgetett a tejpiac versenyképességének megőrzése érdekében a szlovén és a magyar mezőgazdasági miniszter a szlovén-magyar kormánycsúcson. Az eseményen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Dejan Židan miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszerügyi miniszterrel egyeztetett.

Az európai tejpiaci helyzet rendezése mellett a felek egyetértettek a méhészeti ágazat fejlesztésének szükségességében, és aláhúzták, hogy a jelenleginél szigorúbb uniós eredet- és származás jelölési kötelezettség előírására lenne szükség a mézek és méztermékek esetében a silány minőségű harmadik országokból származó mézek visszaszorítása érdekében.

A felek megállapodtak továbbá az eredetmegjelölések, az erdőgazdálkodás, illetve a halászat terén történő kooperáció kiszélesítésében.

Szlovénia, Magyarországhoz hasonlóan, elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság ügyének előmozdítása iránt és fontos partnere hazánknak a GMO-k köztermesztésének önálló tagállami szabályozása érdekében tett brüsszeli erőfeszítéseiben.

A szlovén partnerek érdeklődtek a magyar földforgalmi törvény eddigi tapasztalatai iránt, ezért megegyezés született a tapasztalatcsere e területre történő kiterjesztéséről is.

(FM Sajtóiroda)