fbpx

VM: erősítik a magyar-laoszi agrárkapcsolatokat

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 07.

VM: erősítik a magyar-laoszi agrárkapcsolatokatBudapest, 2014. március 6., csütörtök (MTI) – Magyarország keleti nyitás politikájának része a magyar-laoszi agrárkapcsolatok erősítése, a kutatóintézetek közötti intenzív együttműködés folytatása, különösen a halászat, az állattenyésztés és a takarmánygyártás területein – erről is tárgyalt Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Fuang Parisak Pravongviengkham laoszi mezőgazdasági miniszterhelyettessel csütörtökön Budapesten – közölte a VM az MTI-vel.

A miniszterhelyettes vezette laoszi delegáció a „Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról” konferenciára érkezett Magyarországra.

A közlemény szerint Fuang Parisak Pravongviengkham hangsúlyozta: Magyarország kiemelt partnere Laosznak a természeti erőforrások fenntartható hasznosításában, különös tekintettel a délkelet-ázsiai országban rendelkezésre álló „zöld” erőforrásokra és a fenntartható agrárgazdálkodás fejlesztése területén meglévő magyar eredményekre és tapasztalatokra.

A laoszi mezőgazdasági miniszterhelyettes hozzátette: Laosz 2015-ben csatlakozik az ASEAN Gazdasági Közösséghez, és a Magyarországgal való együttműködés segítene az ezzel járó kihívások leküzdésében és a lehetőségek kiaknázásában.

Minkét fél megerősítette, hogy elő kívánják mozdítani az együttműködést a két ország között például a családi gazdaságok tevékenységére alapozott modell élelmiszer-biztonsági rendszerének létrehozásában, a laboratóriumi háttér kialakításában, az állategészségügyi szolgáltató háttér fejlesztésében, a vidéki lakosság élelmiszerellátásának és az élelmiszertermelésből élők megélhetésének javításában több laoszi körzetben, valamint a magáncégek együttműködésének ösztönzésében.

Laoszban a mezőgazdaság a nemzetgazdaság egyik fő pillére, a foglalkoztatottak mintegy 71 százaléka az agrárszektorban dolgozik. Az ország GDP-jének 48 százaléka a mezőgazdaságból, illetve a természeti erőforrások hasznosításából származik – áll a közleményben.

MTI 2014. március 6.