fbpx

Élelmiszer-vizsgálati módszerekkel foglalkozó nemzetközi konferencia Budapesten

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 04.

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) – A Codex Alimentarius nemzetközi szervezet (Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága) fontos feladata, hogy biztonságos, jó minőségű és egészséges élelmiszerek kerüljenek a világon mindenhol az emberek asztalára – mondta a vidékfejlesztési miniszter az ötvenéves szervezet négynapos budapesti konferenciájának hétfői megnyitóján.

 

 

Az eseményt szervező Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal meghívását közel kétszáz hazai és külföldi szakértő fogadta el a konferenciára – közölte a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM).

Közös sikerként említette a megnyitón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy Magyarország 1972 óta házigazdája az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakbizottságának.

A bizottság keretein belül kidolgozott szabványok és irányelvek alapját képezik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Egészségügyi és Növény-egészségügyi Egyezményében foglalt elvárások ellenőrzésének.

Ez a munka egyaránt fontos minden tagország, így Magyarország számára is.

Ez biztosítja ugyanis a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek világkereskedelmének alapját – fogalmazott Fazekas Sándor.

A Codex Alimentariusban folytatott eredményes szakmai munka mellett a miniszter kiemelte Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) való sikeres együttműködését.

A magyar kormány anyagi és szakmai támogatást nyújt a fejlődő országokba irányuló FAO-projektekhez, valamint ösztöndíjat biztosít az alacsony jövedelmű országokból érkezett hallgatók magyarországi agráregyetemeken történő képzéséhez.

A testületet az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1963-ban hozta létre.

Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer-kereskedelem hátterét.

A fél évszázados évforduló kapcsán 2013. március 5-én emlékülést rendeznek, ahol Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke köszönti a megjelenteket, és előadást tart a Codex Magyarországra látogató alelnöke, Awilo Ochieng Pernet is – tartalmazza közlemény.

MTI 2013. március 4.