fbpx

Módosítják az érettségi követelményeket az agrárképzésben

Írta: - 2016 január 25.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) kérésére módosítják az agrárképzési területen 2016-ra előírt érettségi vizsgakövetelményeket az általános és pótfelvételi eljárásban – közölte a felsőoktatási államtitkárság az MTI-vel. Az MRK azért kérte a módosítást, mert az agrárképzésre jelentkezők számának csökkenésétől tartott.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint 2014-ben a rektori konferencia kérésére szigorították a felvételi követelményeket, kötelezővé téve az agrárképzési területen az érettségit biológiából vagy kémiából. Az MRK most viszont azért kérte a módosítást, mert az agrárképzési területen a jelentkezők számának erőteljes csökkenésétől tartott. Az államtitkárság – elsődlegesen az agrárképzési területre felvételizők, valamint az agrárium szakmai érdekeit szem előtt tartva – a rendkívüli kérésnek eleget tett, az ehhez szükséges lépéseket végrehajtja – jelezték.

Az agrárképzési területen ennek megfelelően a választható érettségi vizsgatárgyak között van a biológia, fizika, földrajz, egy idegen nyelv (angol, német), informatika, kémia, matematika, természettudomány, egy szakmai előkészítő tárgy. Ebből a jelentkezőnek kettőt kell választania. A módosítások egy jelentkezőt sem érintenek hátrányosan, hiszen az érintettek az adott képzési területen több szak közül választhatnak, mint amennyiből a 2014-ben közzétett szabály alapján választhattak volna – közölte az államtitkárság.