Elkelt az első magyar Horsch Leeb 4 LT

Gazdára talált az első magyarországi Horsch Leeb 4 LT permetező, amelyet 2016. június 10-én, Chernelházadamonyán adtak át az AXIÁL és a Horsch képviselői a Répcevölgye 2001 Kft. tulajdonos-ügyvezetőinek.

A Vas megye északnyugati részén elhelyezkedő Chernelházadamonya a Répcevölgye 2001 Kft. székhelye, amely közel 2000 hektáron gazdálkodik. Fő tevékenysége a növénytermesztés, de foglalkozik állattenyésztéssel, mezőgazdasági bérmunkával, terménykereskedelemmel, sőt vadgazdálkodással és falusi turizmussal is. A cég tulajdonos-ügyvezetője Bodorics Pál, akinek munkáját nagymértékben segíti felesége, Bodoricsné Dann Piroska, aki szintén ügyvezetője a vállalkozásnak.

A Répcevölgye cégtől kettőjük voltak jelen a június 10-ei, pénteki átadón is, ahol az AXIÁL Kft. képviseletében Hetyei Bernát gépüzletág-igazgató, Szabó Gábor termékmenedzser, Varga Tamás területi képviselő és a Horsch képviseletében Szász Zoltán termékfelelős adta át az első magyarországi Horsch Leeb 4 LT permetezőt.

Bodorics Pálnak egy tavalyi bemutatón tetszett meg a Leeb típusú permetező, amelyet egy rossz minőségű földúton próbáltak ki, de a keretstabilitása meggyőzte az ügyvezetőt és a beruházás mellett döntött.

Az LT típusú vontatott permetező 4000 és 5000 literes tartályméretben érhető el. Erős, stabil acélváz a gép alapja, a nagy hasmagasságról a stabil vonórúdbekötés gondoskodik. A keskeny vázszerkezet nagy kormányzási szöget engedélyez. A szórókeret paralelogramma felfüggesztésű, hidraulikusan rugózott és csillapított. A 18-42 m szélesség között választható keret munkamagasságát a kezelendő állománytól mért 50 cm helyett 30 cm-re csökkentették, ami szükségessé tette a szórófejek osztástávolságának újragondolást, így 25 cm-es osztásban szintén érvényesül a háromszoros átfedés és az elsodródás lehetőségének csökkentése (megfelelő szélerősség esetében).

A szórókeretet ellátták Boom Control Pro automatikus szórókeret-vezérléssel, amely lehetővé teszi a pontos és biztonságos szórókeret-vezetést, úgy ahogy azt eddig még sosem. Ez az aktív szórókeret-szabályozás egyedülálló, és alapköve az állományok kis szórásmagasságú permetezésének. A talajfelszín egyenetlenségeinek tökéletes követése csak úgy lehetséges, ha a szórókeret mozgása teljesen független a permetező vázától. Ezáltal megvalósítható az optimális cseppméretű permetezés, alacsony elsodródási arány mellett. A szél és a hőség negatív hatásai minimalizálhatók.

A tartály polietilénből készül. A nagy tartályhoz nagy teljesítményű centrifugál szivattyú tartozik, ami gondoskodik a gyors feltöltésről és permetezésről. A permetezőgép gyors tisztításában az úgynevezett CCS folyamatos belső tisztító rendszer segédkezik, amelynek teljes elektromos kezelése a traktorfülkéből elvégezhető. Aktiválásával a membrán szivattyú vizet pumpál a csőrendszerbe, a permetező pumpa ezt elszívja és a permetlét a fúvókákon keresztül kinyomja.

A Répcevölgye 2001 Kft-nek ez már a negyedik Horsch gépe. Flottájában megtalálható egy Pronto gabona vetőgép – egy régi Prontot tavaly cseréltek újra -, egy Tiger 4 MT kultivátor és a most vásárolt 4000 literes Leeb LT permetező.

A bajai központú gépforgalmazóval nem új keletű a kapcsolata, gépállományát számos axiálos masina gazdagítja: több Landini és CLAAS erőgép, Manitou rakodók, Oehler pótkocsik, CLAAS kombájnok, Monosem, Framest, Sulky, Grégoire-Besson munkagépek, CLAAS bálázó, kasza, rendképző és még egy Supertino bálacsomagoló is megtalálható a gépparkjukban.

A kis ünnepséget követően Pál József, az AXIÁL Kft. bemutatócsapatának pilótája tartott rövid előadást a gép képességeiről, amelyet a vas megyei cég ebédmeghívása követett. A regionális specialitású fogást – pörkölt dödöllével – már a Répcevölgye 2001 Kft. valamennyi dolgozójának társaságában fogyasztották el.

Fotó: Horváth Vera Szelina

Kapcsolódó hírek