fbpx

Észvesztő pazarlás helyett egy városnyi áramot foghatnánk

Írta: - 2018 március 29.

Akár egy 30.000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg a lerakókba kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. Sajnos azonban a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58%-a, vagyis majdnem 9 ezer tonna alumínium a kommunális hulladékban vagy hulladékégetőben végzi.

A tőzsde jegyzi, mi eldobáljuk

Egy átlagos magyar kisváros teljes évi áramfogyasztását megspórolhatnánk az aludobozok újrahasznosításával – állítja a Returcom Nonprofit Kft. legújabb tanulmánya, amelynek még csak nem is az a legszívfájdítóbb megállapítása, hogy ez az értékes, végtelenszer újrahasznosítható alumínium így örökre eltűnik a nyersanyagok körforgásából…

Ilyen pazarlóan bánunk a tőzsdén is jegyzett, értékes alumíniummal. Hazánkban évente bő 15 ezer tonna alumíniumot, mintegy 1 milliárd dobozt használnak italféleségek töltéséhez. E mennyiségnek csak a 41%-a (kb. 6,3 ezer, 410 millió db) kerül szelektíven begyűjtésre és újrahasznosításra. Fele 7,6 ezer tonna, 500 millió db) a hulladéklerakók mélyén végzi, további 9%-át (1.300 tonna, 80 millió db) pedig a hulladékégetőben égetjük el, pedig ez a végtelenszer újrahasznosítható anyag viszonylag olcsón kinyerhető még az az égetés után visszamaradt hamuból is. (A valaha előállított alumínium 75%-a még ma is körforgásban van és megtalálható a napjainkban is használatban lévő alumínium csomagolások anyagában.)

Ez 650 ezer bicikli…!

Az alumínium hulladékok visszaforgatása gazdasági és környezetvédelmi érdek is: a feldolgozással 95%-os energia-megtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból – bauxitból elektrolízissel – gyártott fémhez képest. A Returcom szerint, ha a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe kerülő mintegy 9 ezer tonna alumíniumdobozt sikerülne újrahasznosítani, azzal annyi villamosenergiát takarítanánk meg, amennyit például egy Gödöllő méretű város lakói egy év alatt felhasználnak. Más mértékkel kifejezve ez a mennyiség 650 ezer új bicajjal egyenlő.

Elég volna odafigyelnünk

Vajon messze vagyunk ettől? Az alumínium szelektív begyűjtési rendszere még a legfejlettebb nálunk: szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető valamilyen formában, és az ország mintegy 200 kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz-visszaváltó automaták hálózata – közölte a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Dr. Duma László szerint azonban „hiába az elérhető infrastruktúra, igazán jelentős alumínium mennyiséget akkor tudnánk újrahasznosítani, ha a lakosság folyamatos szemléletformálásával elérnénk, hogy a fém a kommunális hulladékból a szelektív gyűjtési csatornák egyikébe kerüljön”.

Szerkesztőség