fbpx

Ez a rendszer időben jelzi, mikor érdemes öntözni

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 07.

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, ami májustól mindenki számára elérhető a nyílt, ingyenes internetes felületen.

Az aszály kockázata nagy, különösképpen a klímaváltozás miatt: a vízhiányos időszakban mesterséges vízpótlással az aszály azonban még elkerülhető. Általánosságban éves szinten az aszálykár 40 milliárd forintra tehető, azonban az aszály miatt 2015-ben mintegy 400 milliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban. A gazdálkodók az idei évben már 60 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt. Márciusban a gazdák nem árvízzel és belvízzel, hanem a vízhiánnyal küzdöttek, ezért aki tudta, üzembe helyezte az öntözőberendezéseit, olvasható a NAK hírei között.

A vízügyi ágazat mindezért olyan megelőző módszert – az aszálymonitoring-rendszert – dolgozott ki, am időben jelzi az agrárium számára, hogy adott területre mikor kell vizet juttatni, mielőtt a növények szárazság okozta stresszhatást szenvednének. A komplex vízhiány-előrejelző rendszer májustól mindenki számára elérhető a nyílt, ingyenes internetes felületen.

Az aszálymonitoring-hálózat szöveges kiértékelését elvégzik, és közzéteszik a Vízháztartási tájékoztatóban. Ez a kiadvány a helyzetértékelésen túl (csapadékösszeg, középhőmérséklet-eloszlás, talajnedvesség mértéke, talajvízszintek, az operatív aszály- és vízhiány értékeléseket, valamint a belvíz helyzetértékelések) ismerteti a várható időjárást, valamint a vízháztartási jellemzőket is. A tájékoztató rendszeresen elérhető az OVF honlapján, valamint a NAK megyei szervezeteinél is.