Sekély talajművelés még nagyobb intenzitásban és tökéletesebb szalmarendezéssel – Horsch Cruiser


Az aratás után a tarlóhántás a legfontosabb lépés. A talajnedvesség-veszteség csökkentése végett a tarlót teljes munkaszélességben át kell vágni, a kapillaritást meg kell szüntetni és a hulló magvakat minél nagyobb arányba bekeverni. Ezt tudja a Cruiser tökéletesen elvégezni.

Szalmamenedzsment – a kombájn mögött kezdődik a talajművelés, és amilyen munkát a kombájn hagyott, olyan sikeres a többi munka. Nagyon fontos, hogy a tarló minél alacsonyabb legyen, és a leszecskázott szalmát vissza is juttassuk oda, ahonnan begyűjtöttük. Pelyvaterítő nélküli kombájnt nem is lenne szabad vásárolni! A kombájnok asztalai egyre szélesebbek lesznek, ezért még jobban oda kell figyelni a szecskázóban levő kések állapotára, mert csak akkor lehet a leszecskázott szalmát optimálisan teríteni, ha az nem hosszabb, mint 5 cm.

A Cruiser 4, ill. 6 gerendelyes változata nagyon sokat segít még a szalmaterítésben, de ez sem tud minden nagy hibát helyrehozni. A sok kapa intenzíven dolgozza a talajfelszínt, sok földet visz magával, így szabályosan kivasalja a talajfelszínt.

A szűk kapahúzás mellett nagy a kapaosztás, így nem hajlamos az eldugulásra. A Cruiserrel tökéletes tavaszi lezárást is el tudjuk végezni. A mulcsos technológiában tavaszra a talajfelszín jobban kigyomosodik. A gyomosodás eltüntetésére két lehetőség adódik: vegyszeres vagy mechanikus gyomirtás. Ha nagyon nyers a talaj, és a gyomok kezdenek megerősödni, akkor érdemesebb kémiai úton elvégezni a gyomirtást, ellenkező esetben a Cruiserrel teljes átfedésben, sekélyen ki tudjuk vágni a gyomokat.

Nagyon fontos, hogy a mechanikus gyomirtás esetében a henger mögött legyen egy gereblye is, ami a kivágott gyomokat szépen a felszínre húzza, így azok nem tudnak visszafoganni. A henger szükséges a talajfelszín lezárásáért, ellenben visszanyomja a gyomnövényeket is, de a gereblye szépen felhúzza a föld felszínére, ahol elszáradnak. A Cruiser tökéletes talajművelő eszköz a biogazdaságok számára is, ugyanis kivágja az összes gyomot, és azt a felszínre húzza. Egyik alapeszköze lehet egy biofarmnak, ahol többször kell sekélyen dolgozni azért, hogy a még csírázatlan gyom magvakat állandóan stimuláljuk.

A Cruiser egy olyan sekély kultivátor, amellyel tarlóhántást, tarlóápolást, őszi-tavaszi magágykészítést végezhetünk.

Szász Zoltán

AXIÁL Horsch talajművelés talajnedvesség tarlóhántás