„Ez csak természetes”

Így vallja Csengerben az az 500 hektáron gazdálkodó 101 termelő, aki a Szatmári-Ízek Kft. által működtetett TÉSZ tagja.

Ebben az összefogásban elsősorban almát termelnek, és egyre többen (már 30-an) bióban gondolkodnak. A TÉSZ a biogazdálkodás mellett a feldolgozásban látja a megoldást, az itt készült almachips és a frissen préselt, 100%-os almalé már a boltok polcain is megvásárolható, a leendő almadeszszert terve pedig már körvonalazódik a vezetőségnél. Így a napi 1,2 tonnás teljesítményű gyümölcsszárító után további innovációkra számíthatunk Csengeren, de a fogyasztók nyilván addig sem maradnak újdonság nélkül: a bemutatókertben már érnek az első piros húsú almák, bízva abban, hogy a jövő divatos fajtája is innen fog kikerülni.

Az ültetvény 10 hektáros, rózsákkal szegélyezett bemutatókertjét azzal a céllal hozták létre, hogy a tagok figyelmét felhívják a jégháló alatti termelésre, a biogazdálkodásra, példát mutatva az okszerű és környezetkímélő gazdálkodásra. Gulácsi Mihály ügyvezető elkötelezett híve az egészséges élelmiszerek előállításának, nagy álma, hogy nyugati mintára egyszer a bioélelmiszer nálunk is markánsan megjelenik a közétkeztetési hálózatban. Ennek előfutáraként évente közel 50 ezer gyermek étkeztetését segítik gyümölcseikkel és gyümölcsleveikkel.

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!

gyümölcstermesztés hektár termesztés