fbpx

Ezért népszerűek a Kverneland-ekék!

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 03.

A világhírű Kverneland-ekék évtizedek óta bizonyítják, hogy nem véletlen kerültek az élvonalba. Precíz kidolgozás, nagyon magas anyagminőség, kiváló munka jellemzi a gépeket. Legyen szó ágyekéről vagy váltva forgatóról, mindenki megtalálja a neki való ekét. 2-től 12 fejes változatig több teljesítménykategóriában állnak a felhasználók rendelkezésére. Az ekék 80 cm-es gerendelymagassággal és 100 vagy 115 cm ekefejosztással érkeznek a magyar gazdákhoz. Bármely típus felszerelhető kukorica-előhántóval, beforgatólemezzel, vágótárcsával, mechanikus vagy hidraulikus fogásszélesség-állítással (Variomat).

A legnépszerűbb itthon a Nr°9-es kormánylemez. A magyar talajviszonyokhoz kiválóan illeszkedik, nagyon jól aláfordítja a szármaradványokat és könnyű vontathatóságot biztosít. Bárhol felveszi a versenyt a réselt kormánylemezekkel, mind vontathatóságban, mind munkaminőségben. A Kverneland ekék – néhány típus kivételével – felszerelhetőek Packomat szántáselmunkálóval is.

A hazai gazdaságokban az alábbi típusok a legmeghatározóbbak.

A 150 LE-s traktorkategóriához ajánljuk a 150B sorozatot. Különlegessége, hogy az ekeszár nem öntöttvas, hanem hőkezelt acélból készült zártszelvény, mely nagyon rugalmas. A gerendely 100x150mm-es, Variomat-s változat esetén pedig 150x150mm-es. Opcionálisan a mechanikus fogásszélesség-állítású változathoz is hozzárendelhetjük az erősített vázat. Általában a 90-140LE-s traktorok munkagépe, 3-4 vasú kivitelben. A 150-330 LE-s traktorkategóriához ajánljuk az LD-LB szériát 3-6 fejes kivitelben. Az LD mechanikus az LB pedig hidraulikus fogásszélesség állítást jelent. Az LD/LB sorozat 200LE-s fordítóművéhez 100x200as gerendely társul, a nagyobb, 300-s fordítóműhöz pedig 120×200 mm. Általában 220 LE felett már a 300-as fordítóművel szerepelt ekéket ajánljuk, az erősebb gerendellyel.

A Kverneland méltán híres félig függesztett ekéiről is. Az RN/RG típusok 5-8 ekefejes kivitelben érhetőek el barázdában és egyes kiviteleknél tarlón járó változatban. Az RN típus mechanikus fogásszélesség-állítású 200×200 mm-es gerendellyel, míg az RG típus hidraulikus fogászszélesség állítású, és 150×150 mm-es gerendellyel szerelt.

Gődér Attila

Mezőgazdasági mérnök

Agrospic Kft.