fbpx

Innovációk a nagyvilágból!

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 03.

Nagyteljesítményű, pontos maglehelyezés

A Kverneland vontatott DG-II 9000 és DG-II 12000 típusjelű – pneumatikus rendszerű – gabonavetőgépei ideális megoldást kínálnak a modern, nagy területi mérettel rendelkező gazdaságok részére. A 9 vagy 12 méteres munkaszélességgel és 3 m szállítási szélességgel, 6000 literes nagytartállyal rendelkező gabonavető gépek teljesítménye egyedülálló, a bevethető terület nagysága egy műszak alatt akár a 140 hektárt is elérheti! A DG-II gépek jó áttekinthetősége a magas szintű intelligens technológia alkalmazása mellett egyszerű kezelhetőséget biztosít a feltöltéstől és beállítástól kezdve, a szállításon át, egészen a vetés műveletéig. A vontatott vetőgépet egytengelyes futómű osztja meg, amely előtt a stabil keretszerkezetre ráépített magtartály-, mögötte a vetősínen két sorban elrendezett duplatárcsás CD-vetőcsoroszlya rendszer található. A talajegyenletlenségekről, a vetősín elé opcionálisan felhelyezhető clod board simító gondoskodik. A különböző vetőmagvak pontos kiadagolását az e-com rendszer által vezérelt, elektromos motoros meghajtású, ISOBUS kompatibilis ELDOS adagolóegységek végzik el. Az adagolóegységek 1-400 kg/ha közötti adagmennyiséggel történő kiadagolásra alkalmasak. A különböző méretű magvak kiadagolásához könnyen kicserélhető (cellás) adagolóhengerek állnak rendelkezésre. A duplatárcsás vetőcsoroszlyák sortávolsága 12,5 cm, csoroszlya terheléseik 0-80 kg között beállíthatók. A vetőmagok pontos és optimális lehelyezése teljesen független a talaj minőségétől és a talajtömörödés mértéke minimális.

SAME Frutteto CVT S ültetvénytraktorok sorozata

Az SDF cégcsoport a Same Frutteto CVT S sorozatával új, keskeny nyomtávolságú kertészeti traktorokat vezet be, fokozatmentes sebességváltóval és 40 km/h végsebességgel. Az öt új modell három-/négyhengeres motorjainak maximális teljesítménye 65 kW (88 LE) és 83 kW (113 LE) közötti, a 354-435 Nm maximális nyomatékukat 1600 min1 fordulatszámnál képesek leadni. A mindössze 1369 mm széles erőgépek számos új innovációt tartalmaznak.

Az SDF gyártmányú, korszerű és hatékony FARMotion motorok az EU Stage III B (Tier 3) fokozatú környezetvédelmi normatívákat teljesítik. A rugózott első tengely az ültetvénytraktorok alapfelszereltsége, ami az „Active Drive” egyenkénti kerékfelfüggesztéssel is kibővíthető. Az erőgépek T3500 CVT típusú fokozatmentes sebességváltója egy mechanikus váltó magas hatékonyságát, egy hidrosztatikus váltó kényelmes és könnyű kezelésével párosítva biztosítja, amelynél a menetsebesség 0-40 km/h között fokozatok nélkül szabályozható, a traktormotor üzemanyag-takarékos, alacsony fordulatszáma mellett. A négykerékhajtású ültetvénytraktorok hátsó, hidraulikus függesztőszerkezete 2600 kg teheremelő képességű, amely akár öt elektrohidraulikus vezérlésű hidraulika-csatlakozó-szeleppel is ellátható. Opcionálisan mellső függesztő szerkezet is kérhető, 1500 kg emelőképességgel. A terhelés érzékelős hidraulikarendszert 100 l/minfolyadékszállítású szivattyú szolgálja ki, a szervokormányzást 42 l/minteljesítményű szivattyú segíti. A hátsó teljesítmény leadótengely 540/540 Eco/1000 min1 fordulatszámokon üzemeltethető, az opcionális mellső TLT-n 1000 min1 fordulatszám érhető el.

Az ültetvénytraktorok újonnan kifejlesztett, négyoszlopos vezetőfülkéje egy aránylag tágas belső teret és ugyanakkor kompakt külső méreteket kínál. Az új, modern dizájnú és karcsú vonalvezetésű vezetőfülke minden munkaterületen ideális, és jó kilátást biztosít. A fülkekeret lekerekített profiljai ugyanakkor a szűk ültetvényeknél védik a növényeket a sérüléstől. A síkpadlós vezetőfülke négy, hidraulikusan csillapított blokkal van alátámasztva, amelyek az utazási komfortot javítják. A szintén újonnan kifejlesztett – mindössze 20 cm széles – multifunkcionális MaxCom kartámasz segítségével valamennyi traktorfunkció a joystick-ról vezérelhető és tetszés szerint konfigurálható. A nagyteljesítményű traktoroknál már jól bevált kezelési koncepciót most átültették az új Frutteto CVT S sorozatra és a kompakt kabin új dimenzióihoz igazították. A számos technológiai és technikai újítással, egy teljesen új működtetési koncepcióval rendelkező SAME Frutteto CVT S ültetvénytraktorok magas fokú vezetési és működtetési kényelmet kínálnak kezelőiknek.

Nagy raktérfogat és hasznos terhelhetőség

Az osztrák Brantner szállítójármű-gyártó bemutatta az újratervezett Power-Push Plus letoló rendszerű pótkocsik sorozatát. A hét modellből álló, 1500-2000 vagy 2300 mm magas felépítménnyel rendelkező, 20-49 m3 közötti raktérfogatú pótkocsik megengedett összes tömege 14-34 tonna lehet, hasznos terhelhetőségük 8,2-23,9 t közötti. A pótkocsik vázkerete préselt, dupla C-profilú, rendkívül stabil alvázkonstrukció. A külső oldalfalak erősítettek („Stabilator”), a belső oldalfalak nagyon simák és tömítésvédettek, amelyeknél a Brantner különleges felületvédelmi technológiát – ACC felületkezelés és a 2-K akril szórt festés kombinációja – alkalmaz. A kisebb teherbírású pótkocsik parabola laprugós felfüggesztésű tandem tengellyel vannak ellátva, a két legnagyobb modell ugyanilyen felfüggesztésű, de – hátsókerék-kormányozású – tridem tengelyekkel rendelkezik. A belső letolófal mozgatását kettős működésű, 6370 mm lökethosszú hidraulikus munkahenger végzi, a felépítmény hátsó falát ugyancsak kettős működésű hidraulikus munkahenger nyitja/zárja. Az 1,65 méter magas letolófal rakfelületen csúszó széle műanyag kopóbetéttel szerelt. A hidraulikus rendszer olajigénye 16-30 liter, a hidraulikus nyomásigény 200 bar. A Power Push Plus pótkocsik különlegessége az univerzális alkalmazhatóság. Az egyszerű kiegészítő felszereléseket a hagyományos kialakítású hidraulikus hátfal helyére vagy a hátfalhoz lehet csatlakoztatni, rendkívül stabil rögzítési pontokkal. Az opcionálisan beszerezhető – álló szóróhengeres – szervestrágyaszóró berendezéssel vagy a szemestermény-átrakócsigával az áttervezett Brantner Power-Push Plus pótkocsik multifunkcionálisan használhatók.

Szerkesztőség