fbpx

Fazekas: a HNT 600 millió forintból gazdálkodhat idén

Írta: - 2014 március 20.

Fazekas: a HNT 600 millió forintból gazdálkodhat idénBudapest, 2014. március 19., szerda (MTI) – A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 600 millió forintból gazdálkodhat az idén – közölte a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor hozzáfűzte: annak érdekében, hogy a HNT az állam által átruházott hatósági vagy hatósági jellegű feladatokat magas színvonalon láthassa el, a Vidékfejlesztési Minisztérium 350 millió forint többletforrást ad számára.

Ez a hegyközségi rendszer zökkenőmentes működtetését szolgálja. Például bérek forrása lesz, technikai kiadásokat fedez és megteremti a HNT gazdálkodásának kiszámítható pénzügyi hátterét – mondta Fazekas Sándor.

Kiss Eliza, a szőlő-bor ágazatért felelős miniszteri biztos emlékeztetett: a költségvetési törvény szerint az idén 250 millió forintot kap a HNT, ehhez jön még a szaktárca 350 millió forintos többlettámogatása.

A miniszteri biztos úgy vélekedett: a 600 millió forintos összeg is jelzi, hogy a HNT tevékenysége kiemelten fontos az ágazatban. Hozzátette: a HNT belátható időn belül szakmaközi szervezetté válhat.

Fazekas Sándor közölte: nagyon fontos, hogy csökkenjenek a szőlőtermelők és a borászok adminisztrációs terhei, ezért korszerűsítik a nyilvántartásokat és fejlesztik az informatikai hátteret. Így az ágazat működése átláthatóbbá, gyorsabbá válik az érdekeltek számára. A miniszter jelezte: a HNT szakmaközi szervezetté nyilvánítását vizsgálják, és bízik abban, hogy ezt rövid időn belül meg lehet tenni.

Tornai Tamás, a HNT elnöke a többi között arról beszélt, hogy a tanács szakmaközi szervezetté válásával olyan jogosultságokat kap az államtól, a minisztériumtól, amelyek segítik az ágazati szereplők együttműködését, hatékonyabb munkáját. Megemlítette: Magyarországon hosszú idő óta tavaly először haladta meg borexport az importot. Az országban 2013-ban 2,6 millió hektoliter bor került a pincékbe, az export 700 ezer hektoliter volt, az import 500 ezer hektoliter.

Hangsúlyozta: úgy látják, a magyar fogyasztók elkötelezettek a magyar borok mellett.

MTI 2014. március 19.