Fekete Zsóka 2012-ben húsz mangalica kocával kezdte az állattenyésztést. Azóta az állománya négyszáz körülire gyarapodott, és prémium minőségű termékei révén elnyerte „Az Év Állattenyésztője 2024” címet. Hogy a bionövény-termesztőből hogyan lett elismert állattenyésztő, a hajdúböszörményi mangalicafarmján készített riportunkból kiderül.
Beleszületett a mezőgazdaságba
– Zöldséget, gyümölcsöt termesztettünk, és piacolni jártam a nagymamámmal. Így korán megismertem a mezőgazdasági munkát, a saját kezünkkel előállított termékek értékét. Egyértelmű volt számomra, hogy felnőttként is ezt az utat folytatom – meséli Fekete Zsóka mangalicatenyésztő. A tanulmányai során okleveles élelmiszermérnökként is először a zöldségfeldolgozás volt a célja, ám a növényi hulladékok, melléktermékek hasznosítása kapcsán fiatal gazdaként 20 mangalicakocát vett, és az állomány fialása után a szülei támogatásával kialakította saját mangalicatenyészetét.
Biotakarmány és természetes nevelés
A prémium húsminőség egyik titka a megfelelő takarmányozás, amit édesapja segítségével termelik meg. – Saját biotakarmánnyal etetjük az állatainkat. Nem kapnak szóját, kizárólag saját termesztésű búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, cirkot, egy kis takarmányzöldséget, lucernát adunk nekik. Ez a takarmány nemcsak egészséges, szeretik is az állataink – mondja Zsóka. A mangalicák a hagyományos hízókhoz képest akár háromszor több ideig, másfél évig is nevelkednek, ami szintén hozzájárul a hús különleges minőségéhez. További előny, hogy mozoghatnak, napozhatnak a szabad levegőn.
Miért drágább a mangalica húsa?
Patika tisztaságú a húsfeldolgozó üzemük, és a közel 30-féle termékük tárolására, eladására szolgáló helységük is. Zsóka itt mutatja meg, hogy mitől más a mangalicaszalonna, -kolbász, vagy -zsír, mint a nagyüzemi hizlalásból származóé. A hosszabb hizlalási idő és a szabad levegőn biztosított mozgás miatt az állataik húsa prémium minőségűvé válik. – Felvágtam egy sonkát, jól látható, hogy az izomrostokat finoman átszövi, márványossá teszi a zsír. Nagyszüleim receptje alapján készítem a termékeimet, – mint például a hófehér mangalicazsírt, kolbászokat, hurkát, disznósajtot – parajdi só és természetes fűszerek felhasználásával. A különböző ízesítésű tepertőkrémeket már a saját, bevált receptjeim szerint készítem a vevőink visszajelzése alapján.
Az Év Állattenyésztője díj
– Büszkén mondhatom, hogy 2024-ben Az Év Állattenyésztője lettem – mondja Zsóka nagy örömmel, majd hozzáteszi –, talán az is szerepet játszott ebben, hogy mi egy teljes termelési láncot működtetünk: saját takarmányt termesztünk, saját állatokat nevelünk, feldolgozzuk a húst, és én magam értékesítem a termékeket. Mindez bizonyítja, hogy a hagyományok és a modern, egészségtudatos élelmiszergyártás tökéletesen megférnek egymás mellett. A mangalica, amely egykor veszélyeztetett fajtának számított, ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend, részben olyan elhivatott tenyésztők munkájának köszönhetően, mint Fekete Zsóka, aki nemcsak tenyészti és feldolgozza, hanem népszerűsíti is a mangalicát. Motiválja a fiatalokat a mezőgazdaság szeretetére, iskolákba és rendezvényekre jár előadásokat tartani.