fbpx

Fenntartható fejlődés a kukorica-feldolgozásban

Írta: - 2018 április 05.

Évszázados múlt és tapasztalat, folyamatos fejlődés, innováció, biztos partnerkapcsolatok, kiszámíthatóság… Ez jellemzi Európa egyik legjelentősebb kukorica-feldolgozó vállalatát, a Hungrana Kft-t. A több mint egy évszázada alkoholüzemként alapított gyár közel 1,2 millió tonna GMO-mentes kukoricát dolgoz fel éves szinten, amelyből magas szénhidráttartalmának köszönhetően, speciális technológia segítségével értékes termékeket (keményítőket, szőlőcukrot, izocukrot, alkoholt, takarmányokat) állít elő.

Az egyik legjelentősebb hazai élelmiszeripari vállalkozásnak számító Hungrana Kft. évtizedek óta folyamatosan beruházásokat végez. Az elmúlt 10 évben összesen több mint 225 millió euró értékben valósított meg kapacitásnövelő fejlesztéseket, ennek eredményeképpen egyre hatékonyabban működik a vállalat, a gyártási folyamatok. A cég nagy hangsúlyt fektet a környezeti hatásokat mérséklő technológiák kifejlesztésére és integrálására, beruházásai során a legmagasabb szintű technológiákat és szabványokat honosítja meg, a megújuló energiák széles körű alkalmazásával, hulladékmentesen. „Hisszük, hogy fenntartható fejlődést csak a környezetünkkel összhangban, a társadalom iránti felelősségünkre nagy hangsúlyt fektetve érhetünk el. Ennek következő állomása a biomasszaüzemünk bővítése. A mintegy 5 millió eurós fejlesztés eredményeképpen cégünk a jövőben csökkenteni tudja az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilis energia felhasználását, mivel a teljes technológiához szükséges hő- és gőzenergiát megújuló alapon állítjuk elő” – mondja Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója.

A fenntartható fejlődés mind környezetvédelmi, mind társadalmi és gazdasági szempontból alapvető fontosságú a Hungrana számára. A vállalat kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a napjainkban felmerülő, mezőgazdaságot érintő nehézségekre megoldások szülessenek, ennek érdekében állandó párbeszédet folytat az agrárágazat szereplőivel.

„Az agrárium napjainkban komoly kihívásokkal néz szembe, melyekre nemcsak hazánkban, hanem világszerte, globálisan kell megoldást találni. Véleményem szerint az elkövetkező évtizedet az innováció határozza majd meg, melyre hazánkban nagyon sok jó példát láthatunk már most is. Társadalmi felelősségvállalásunk, hogy olyan döntéseket hozzunk, melyek nemcsak napjainkra vannak hatással, hanem értéket teremtenek a jövő generációi számára is” – teszi hozzá a cégvezető.

A Hungrana Kft.-t megbízható működése és az európai piacon elfoglalt vezető szerepe az agrárszektor egyik meghatározó szereplőjévé teszi. A cég az alapanyag-beszerzés során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy valóban kizárólag GMO-mentes kukoricát vásároljon, és abból állítsa elő termékeit a hazai és nemzetközi piacra. A gyár a felvásárolt kukorica jelentősebb részéből, körülbelül a feléből izocukrot és keményítőket állít elő, a teljes mennyiség közel harmadából takarmányokat, a többiből pedig alkoholokat gyárt.

A megváltozott piaci környezet hatására az európai cukorgyárak, így a Hungrana is nagy kihívások elé néz a cukorkvótarendszer kivezetését követően. Az európai izocukorpiac több mint egyharmadát birtokló Hungrana számára a piacnyitás egy lehetőség, mely versenyhelyzetet teremt. „Az erősebb verseny is csak motivál, hogy fejlesszünk, ésszerűbbé és gazdaságosabbá tegyük a cég működését, kicsit másképpen nézzünk a piacra, mint eddig. Jelen pillanatban a hatékonyságnövelésen van a hangsúly, az energiahatékonyság növelésén. Gyakorlatilag a versenyképességünket szeretnénk fokozni a versenytársainkhoz képest. Az elkövetkező egy-két évben nálunk biztosan ez a fókusz, erre mutatnak a beruházásaink is” – összegzi Reng Zoltán vezérigazgató.

http://www.hungrana.hu