fbpx

Fenyércirok elleni védekezés

Írta: - 2017 szeptember 04.

A Magyarországon is egyre nagyobb gondot okozó fenyércirok (Sorghum halepense L.) a Föld minden kontinensén megtalálható, ahol növénytermesztés folyik. A világ legveszélyesebb gyomnövényeinek listáján a 6. helyen szerepel. Rövidnappalos növény, ebből adódóan Magyarország a gyom gazdasági jelentőségű előfordulásának északi határán helyezkedik el. Géncentruma a Közel-Keleten, Szíriában található, innen terjedt el a világ számos részére. Hazánkban a leginkább fertőzött területek Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, és Pest megyékben találhatók. Hazánkban már a XIX. század elejétől jelen van, gazdasági kárt okozó tömeges felszaporodása azonban csak az 1960-as években kezdődött meg.

80 ezer mag, napi félméteres növekedés

A fenyércirok generatív és vegetatív módon (magról, ill. rizómáról) egyaránt képes szaporodni. Utóbbi esetben a növény növekedése gyorsabb. A növényenkénti magprodukció a 80 ezer darabot is elérheti. Magja 3-6 évig őrzi meg csírázóképességét a talajban. A magok elsősorban a fenyércirok terjedését biztosítják, míg a rizómák egy adott területen való stabil megtelepedését szolgálják. A gyomnövény rizómái segítségével kétféle túlélési mechanizmusra képes. Az ún. apikális dominancia következményeképpen a rizómán található rügyek kb. 95%-a hormonális szabályozás hatására nyugalomban van. Ezt kihasználva a fenyércirok a számára kedvezőtlen körülményeket követően is képes újra kihajtani. A gyomnövény másik lehetősége a túlélésre a rizómák aktivitásának időszakos jellegével függ össze. A rizómák a téli hónapokban belső nyugalmi állapotban vannak, maximális aktivitásuk augusztus és szeptember hónapokra tehető. Ezt a tulajdonságot tanácsos figyelembe venni a kémiai gyomirtások során.

Az elsődleges rizómák a fenyércirok csíranövények 5 leveles fejlettségétől jelennek meg, majd a 10 leveles állapotig csak lassan növekednek. A csírázást követő 6-7 hét múlva a gyomnövény már erős, fejlett rizóma rendszerrel rendelkezik. A virágzás ideje alatt a rizómák akár napi 30-90 cm-t is képesek növekedni. Az idősebb növények másodlagos, valamint harmadlagos rizómát is fejlesztenek, amelyek sokkal jobban tűrik a téli fagyokat.

A fenyércirok felszaporodásában több tényező is szerepet játszott. A környezeti tényezők közül ide sorolhatjuk az utóbbi évek enyhe téli időjárásait, a termesztéstechnológiai elemek közül a kukorica monokultúra túlsúlyba kerülését, a mechanikai talajművelés (szántás, kultivátorozás) volumenének csökkenését, ill. hiányát valamint a fenyércirok kiváló alkalmazkodó képességét is.

Védekezés agrotechnikával

A fenyércirok elleni védekezés leghatékonyabb módszere, ha a kémiai eljárásokon kívül preventív és agrotechnikai módszereket is használunk. A fenyércirok ellen a legolcsóbb védekezés a gyomnövényfaj betelepedésének a megakadályozása. A betelepedés két módon, spontán és behurcolással történhet. A spontán betelepedés egy lassú folyamat, a táblaszegélyek gondozásával, kaszálásával meg lehet akadályozni. A betelepedés gyorsabb módja a behurcolás, ami elsősorban szennyezett vetőmaggal, vagy talajművelő, szállító, betakarító gépekkel történik. A gépek tisztításával a betelepedés kockázata csökkenthető.

Az agrotechnikai eljárások közül a vetésforgó alkalmazása a leghatékonyabb megoldás. Lehetőleg az őszi és tavaszi vetésű egy- és kétszikű, sűrű- és ritkasorú kultúrákat vessünk egymás után. A sűrűsorú növénykultúrákban (például a kalászos, őszi káposztarepce, lucerna) tavasszal a fenyércirok nem tud megjelenni, mivel a fejlődéséhez nagy térre van szüksége. Az aprómorzsás megfelelően ülepedett talajban az optimális vetésidő versenyképesebbé teszi a kukoricát a fenyércirokkal szemben.

A talajműveléssel végzett mechanikai védekezés lehetőségét ki kell használni a fenyércirok gyérítésében. Az őszi szántások segíthetnek abban, hogy a felszín közelébe került fenyércirok rizómák rügyei erős téli fagyokban elfagyhatnak. A rizóma károsodásához legalább -10°C körüli hőmérséklet szükséges.

Mechanikai művelés, kultivátor, töltögető kultivátor alkalmazásával jelentősen gyéríthető a már kikelt fenyércirok, illetve a kukorica előnyhöz jut a növekedésben.

A védekezést nemcsak kukoricában, hanem az egész vetésforgóban kell alkalmazni, a tarlókon lehetséges a mechanikai, illetve a mechanikai-kémiai kezelések alkalmazása. A gyakori mechanikai műveléssel a rizómákban lévő tartalék tápanyagok mennyisége csökkenthető, így a növény életképessége jelentősen romlik.

A mechanikai talajkezelés után, a rizómákból kikelt fenyércirok kezelésére alkalmasak a glifozát hatóanyagot tartalmazó készítmények. A védekezés a 20-30 cm-es fejlettségű fenyércirok ellen a leghatékonyabb. Javasolható a glifozát hatóanyagot tartalmazó készítményt tapadásfokozóval vagy 5 kg/ha Ammónium-nitrát műtrágyával együtt kijuttatni.

A hatékony fenyércirok elleni védekezésben a preventív agrotechnikai és mechanikai eljárások mellett szükséges a kémiai gyomirtásra is.

Védekezés vegyszerekkel

A kémiai gyomirtás részben a magról kelő, részben pedig a rizómáról kihajtó egyedek ellen irányul. A magról kelő fenyércirok ellen preemergens herbicidekkel illetve kombinációikat a jól elmunkált, aprómorzsás, egyenletes felszínű, rögöktől mentes talajfelületre kipermetezni. Biológiai okok is indokolják, hogy a kukoricát minél hamarabb, lehetőleg már a kelést követően azonnal mentesítsük a gyomnövények okozta negatív hatásoktól. Pre-, illetve korai posztemergens szer felhasználásában nagy kockázatot jelent, hogy hatáskifejtésük feltétele a kijuttatásukat követő 2 héten belül lehullott 10-20 mm-es bemosócsapadék.

A magról kelő fenyércirok ellen preemergensen és korai
posztemergensen felhasználható hatóanyagok

Hatóanyag Készítmény Dózis
dimetenamid-P

Inspector*, Radar*, Spectrum*

1-1,4 l/ha

dimetenamid-P + pendimetalin

Wing P

3,5-4 l/ha

dimetenamid-P + terbutilazin

Akris SE, Click Combi

2-3 l/ha

izoxaflutol + ciproszulfamid

Merlin flexx

0,32-0,44 l/ha

izoxaflutol + tienkarbazon-metil + ciproszulfamid

Adengo

0,32-0,44 l/ha

pendimetalin

Pendi 330 EC,

Pendigan 330 EC, Sharpen 330 EC, Stomp Super,

Stomp Aqua

Stomp 400 SC

4-5 l/ha

4-5 l/ha

4-5 l/ha

4-5 l/ha

3,5 l/ha

3,5-4,0 l/ha

pendimetalin + terbutilazin

Trek P

2,75 l/ha

s-metolaklór

Dual Gold 960 EC, Tender

1,4-1,6 l/ha

s-metolaklór + mezotrion

Camix

2,5-3 l/ha

s-metolaklór + mezotiron + terbutilazin

Lumax

4-5 l/ha

s-metolakklór + terbutilazin

Gardoprim Plus Gold

4 l/ha

Megjegyzés: *Csak preemergens felhasználás engedélyezett

Korai posztemergens állapotban végzett védekezéskor a fenyércirok 1-3 leveles, még a gyökérváltás előtti állapotú. A fenyércirok elleni védekezést csak pre-, illetve korai posztemergens kezelésekkel nem lehet megoldani, szükséges posztemergensen is védekezni.

Posztemergens védekezés a magról kelő fenyércirok ellen a rizómaképzés előtti állapotban

Hatóanyag Készítmény Dózis
foramszulfuron + izoxadifen-etil

Hurrikán, Mosoon

1,8-2,5 l/ha

foramszulfuron + izoxadifen-etil + jodoszulfuron-metil-Na

Mester

150 g/ha

foramszulfuron + tienkarbazon-metil + ciproszulfamind

Monsoon Active

1,5-2,0 l/ha

izoxafluton + tienkarbazon-metil + ciproszulfamid

Adengo

0,32-0,44 l/ha

klórmezulon

Shado,

Shardo 300 SC,

Sulcogan

1,5-2 l/ha

1,5-2 l/ha

1,5 l/ha

mezotrion + nikoszulfuron

Elumis

1,3-2 l/ha

mezotrion + nikoszulfuron + rimszulfuron

Arigo 51 WG

330 g/ha

nikoszulfuron

Accent 75 DF

Fornet 40 SC

Fornet Extra 6 OD

Hunic 4 SC

Kelvin 40 OD

Milagro 040 SC

Milagro 240

Milagro Extra 6 OD

Motivell Extra 6 OD

Narval

Neat 4 SC

Nic-4

NIC-IT

Nicogan

Nicosh 4 SC

Nisha 40%

Nisshin 40 SC

Nisshin Extra 6 OD

Samson Extra 6 OD

Shirer

Victus 40 SC

40-80 g/ha

0,7-1,5 l/ha

0,5-0,75 l/ha

0,75-1,5 l/ha

1-1,5 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,5-0,75 l/ha

0,5-0,75 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,17-0,25 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,75-1,5 l/ha

0,7-1,5 l/ha

0,5-0,75 l/ha

0,5-0,75 l/ha

0,5-0,75 l/ha

1-1,5 l/ha

nikoszulfuron + tifenszulfuron-metil

Collage

0,75-1 l/ha

nikoszulfuron + rimszulfuron

Principal

80-90 g/ha

nikoszulfuron + rimszulfuron + dikamba

Principal Plus

330-440 g/ha

rimszulfuron

Titus 25 DF

50-60 g/ha

rimszulfuron + dikamba

Titus Plus DF

383 g/ha

rimszulfuron + tifenszulfuron

Basis 75 DF

Grid 75 DF

15-25 g/ha

tembotrion + izoxadifen-etil

Laudis

1,75-2,25 l/ha

tembotrion + tienkarbazon-metil + izoxadifen-etil

Capreno

0,25-0,3 l/ha

A permetléhez a hatékonyság fokozásának érdekében az adjuvánsok (repceolaj, metiloleát­ +metilpalmitát, trisziloxán+poli­ éter) adagolása nélkülözhetetlen. Kukoricában 7-8 leveles állapot után már nem szabad állománykezelő szereket alkalmazni, mert számos gyomirtó szer ebben a fenológiai állapotban károsítja a növénykultúrát. A legtöbb herbicid felhasználása szigorúan fejlettséghez kötött a fitotoxicitás elkerülése miatt. A s-metolaklór, pendimetalin, izoxaflutol, rimszulfuron+tifenszulfuron maximum 3-5 leveles korig alkalmazható. Hatékonyabb a fenyércirok elleni védekezés, ha preemergens gyomirtó szerrel legyengítjük a gyomnövényt a posztemergens kezelés előtt.

Rizómás fenyércirok ellen használható készítmények

Hatóanyag Készítmény Dózis
foramszulfuron + izoxadifen-etil

Hurrikán, Mosoon

2,5 l/ha

foramszulfuron + izoxadifen-etil + jodoszulfuron-metil-Na

Mester

150 g/ha

foramszulfuron + tienkarbazon-metil + ciproszulfamind

Monsoon Activa

2,0 l/ha

mezotrion + nikoszulfuron

Elumis

2 l/ha

mezotrion + nikoszulfuron + rimszulfuron

Arigo 51 WG

330 g/ha

nikoszulfuron

Accent 75 DF

Fornet 40 SC

Fornet Extra 6 OD

Hunic 4 SC

Kelvin 40 SC

Milagro 040 SC

Milagro Extra 6 OD

Motivell Extra 6 OD

Narval

Neat 4 SC

Nic-4

NIC-IT

Nicogan

Nicosh 4 SC

Nisha 40%

Nisshin 40 SC

Nisshin Extra 6 OD

Samson Extra 6 OD

Shirer

Victus 40 SC

80 g/ha

1,5 l/ha

0,75 l/ha

1,5 l/ha

1,5 l/ha

1,5 l/ha

0,75 l/ha

0,75 l/ha

1,5 l/ha

1,5 l/ha

1,5 l/ha

0,25 l/ha

1,5 l/ha

1,5 l/ha

1,5 l/ha

1,5 l/ha

0,75 l/ha

0,75 l/ha

0,75 l/ha

1,5 l/ha

nikoszulfuron + rimszulfuron

Principal

90 g/ha

nikoszulfuron + rimszulfuron + dikamba

Principal Plus

440 g/ha

rimszulfuron

Titus 25 DF

60 g/ha

rimszulfuron + dikamba

Titus Plus DF

383 g/ha

rimszulfuron + tifenszulfuron

Basis 75 DF

Grid 75 DF

25 g/ha

Ezek a herbicidek a rizómáról kelt egyedek 15-20 cm-es fejlettségénél a leghatékonyabbak.

Nikoszulfuron hatóanyagot tartalmazó készítmények osztott kezelésben is felhasználhatók, azonban ilyen alkalmazásban a fenyércirok rezisztencia kialakulásának veszélye megnő.

Rezisztens fenyércirok elleni védekezés

Ha már megjelent a rezisztens biotípus egy táblán, akkor többéves türelmes, kitartó munkára lesz szükség a visszaszorításához. Az agrotechnikában, így a vetésforgóban rejlő lehetőségeket sokkal jobban ki kell használni. A lucerna vetésforgóba történő beépítése lenne a legjobb megoldás. Mivel a lucerna 3-4 évig ugyan sűrű állományt alkot az adott területen, és évente 3-4 alkalommal kaszálják, a fenyércirok, illetve a már rezisztens fenyércirok visszaszorítására alkalmas megoldás lenne.

A kétszikű kultúrákban megjelenő fenyércirok, illetve rezisztens fenyércirok jó hatékonysággal irthatók a speciális egyszikűirtó (ACC-áz gátló) herbicidekkel.

Speciális egyszikűirtó (ACC-áz gátló) herbicidek kétszikű kultúrában

Hatóanyag Készítmény Dózis
propaquazifop

Agil 100 EC

Aladin

1-1,2 l/ha

kletodim

Select 240 EC

Selec Super

Centurion 240 EC

1,6-2 l/ha

cikloxidim

Focus Ultra

3 l/ha

fluazofop-P-butil

Fusilade Forte

1,8-2 l/ha

haloxifop-P-metilészter

Gallant Super

1-2 l/ha

quizafop-P-etil

Leopard 5 EC

Tagra Super

Graminquik

Quik

1,25-1,5 l/ha

quizafop-P-tefuril

Pantera 40 EC

Rango

1-1,5 l/ha

haloxifop-R-metil-észter

Perenal

1-1,5 l/ha

Középtávon megoldást jelenthet a Duo System kukorica hibridek termesztése, amelyekben a cikloxidim hatóanyagú Focus Ultra speciális egyszikűirtó szer a kultúra károsodása nélkül alkalmazható. Ez a technológia viszont a speciális egyszikű irtók egyoldalú használatához vezethet, mivel a kétszikű kultúrákban is ilyen típusú szerekkel védekezhetünk a fenyércirok ellen. Az egyoldalú vegyszerhasználat következtében a speciális egyszikű irtókkal (ACC-gátlókkal) szemben is gyorsan kialakulhat a rezisztencia.

A fenyércirok elsősorban a kukorica jellemző gyomnövénye, sűrű térállású kultúrákban (kalászosok, repce) kevésbé kap életteret, a tarlókon viszont tömegesen felszaporodhat. Tarlón a fenyércirok viszonylag könnyen irtható glifozát hatóanyagú szerek alkalmazásával. A vegyszeres kezelés a 30-35 cm nagyságú fenyércirok ellen a leghatékonyabb. A glifozát először a gyomnövény föld feletti részét pusztítja el, majd idővel a rizómák különböző mértékű pusztulása is végbemegy. A terület rizómás fenyércirok állományának ily módon végzett gyérítését követően a kukorica utóveteményben a gyomnövény magról kelő alakja ellen hatékonyan védekezhetünk pigment bioszintézis gátló (HPPD) készítményekkel (izoxaflutol, tembotrion, szulkotrion).

Pigment bioszintézis gátló (HPPD) készítmények

Hatóanyag Készítmény Dózis
izoxaflutol + ciproszulfamid

Merlin flex

0,32-0,44 l/ha

izoxaflutol + tienkarbazon-metil + ciproszulfamid

Adengo

0,32-0,44 l/ha

tembotrion + izoxadifen-etil

Laudis

1,75-2,25 l/ha

tembotrion + tienkarbazon-metil + izoxadifen-etil

Capreno

0,25-0,3 l/ha

Az elmúlt években sajnos a glifozáttal kapcsolatban több probléma is felmerült. Egyrészt e hatóanyaggal szemben is kialakulhat rezisztencia, amire már több, főleg argentin, brazil, ausztrál és USA-beli példa van. Másrészt pedig már vizekben, élelmiszerekben is kimutatható a szermaradéka, sőt humán-egészségügyi oldalról vizsgálva az emberi vizeletben is megjelenhet a glifozát bomlásterméke.

A hosszú távú megoldási lehetőségek közé tartozik a vetésváltás és a kémiai védekezés kiegészítése mechanikai gyomirtással. Utóbbi módszernek jó eszköze lehet a forgókapás sorközművelő kultivátor (3. ábra). Előnye a merev szerszámokhoz képest, hogy nem tömődik, nem dobálja a talajt, így nagy sebességgel, felügyelet nélkül lehet vele dolgozni. Ideális választás lehet műholdvezérlésű rendszerhez. A művelési mélység a sortól távolodva növekszik, ezért kisméretű kultúrnövény esetén is védőtárcsa nélkül alkalmazható. Eltömődés-mentes működése révén olyan területek is kultivátorozhatóvá válnak, ahol hagyományos vagy rugóskapás művelőelemmel ez nem lenne megoldható.

3. ábra A forgókapás sorközművelő kultivátor működési elve

Nikoszulfuron 60 g/ha + szulkotrion 450 g/l + Biofilm 0,5 l/ha

Nikoszulfuron 60 g/ha + szulkotrion 450 g/l + Biofilm 0,5 l/ha + 1 alkalommal kultivározás

Nikoszulfuron 60 g/ha + szulkotrion 450 g/l + Biofilm 0,5 l/ha + 2 alkalommal kultivározás

Gyulai Balázs (gyomirtási szakértő)

Novák Róbert (gyomirtási szakértő)

Reichhardt Borbála (növényorvos)